Mire figyeljen a szülő és a diák? Kérdések és válaszok az iskolanyitás körül

Mire figyeljen a szülő és a diák? Kérdések és válaszok az iskolanyitás körül

Branislav Gröhling oktatási miniszter múlt héten vázolta fel, milyen ütemben ülhetnek be az iskolapadokba a diákok. Megválaszoljuk a kérdéseket, amiket Ön is föltenne.

A HNonline szedte csokorba az iskolanyitással kapcsolatos kérdéseket és válaszokat.

Mely évfolyamok ülhetnek vissza az iskolapadokba a bordó járásokban?

Április 26-tól Szlovákia valószínűleg áttérhet a regionális Covid-automatára, az adott régióra vonatkozó szabályokat kell követniük az iskoláknak is.

A bordó járásokban (harmadfokú figyelmeztetés) megnyílhatnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozata, a nyolcadik és a kilencedik évfolyam, illetve ugyancsak beülhetnek az iskolapadokba a középiskolák végzősei. 

Kisebb csoportokban jelenléti oktatatásban vehet részt a felső tagozatot látogató többi alapiskolás is, ha a távoktatásba nincs módja bekapcsolódni. 

Kiknek ér véget a távoktatás a piros járásokban?

A másodfokú figyelmeztetés (piros fokozat) hatálya alá eső régiókban további évfolyamok számára ér véget a távoktatás. A bordó járásokban érvényes rendelkezéshez képest beülhet az iskolapadokba az alapiskolák felső tagozatát látogató valamennyi évfolyam és a nyolcosztályos gimnáziumok elsősei.

Mikor indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban?

Ha a fenntartó vagy a regionális tiszti orvos nem rendelkezik másképp, minden figyelmeztetési fokozatban látogathatják a középiskolákat az érettségizők. Ugyanez igaz az egészségügyi szakközépiskolák diákjaira is. 

A többi középiskolás azonban csak a rózsaszín fokozatban ülhetne vissza az iskolapadokba. Ha ez a jelenleg érvényes Covid-automata szerint történne, akkor a magyarlakta járások közül a Nyitrai és az Érsekújvári járás valamennyi középiskolása számára véget érne a távoktatás. A jövő héten hatályos regionális Covid-automatáról még a héten tájékoztatást ad az egészségügyi tárca.

Hogyan fognak működni az iskolák a legsúlyosabb helyzet ben lévő, fekete járásokban?

Ezen a héten egyetlen szlovákiai járásban sincs negyedik fokozatú (fekete) figyelmeztetés. Ha jövő hétre valamely régióban mégis különösen súlyossá válna a járványhelyzet, akkor csak az óvodák, az alapiskola alsó tagozata, illetve az egészségügyi szakközépiskolák és az érettségizők számára lenne elérhető a jelenléti oktatás.

Legfeljebb hat fős csoportokban (a tanár és öt diák) az alapiskolák felső tagozatosai is beülhetnének az osztálytermekbe, ha nincs módjuk bekapcsolódni a távoktatásba.

Milyen feltételeknek kell eleget tenni a diákoknak, mielőtt beülnek az osztálytermekbe?

Mielőtt belépnének az iskola épületébe, a diákok reggelenként kötelező szűrésen esnek át. Fertőtleníteni kell a kezüket, illetve a tanárok megmérik a testhőmérsékletüket.

Az iskolalátogatás első napján át kell adjanak egy a szülők által aláírt becsületbeli nyilatkozatot, amely igazolja, hogy a családban nincs aktív fertőzött.

Hírdetés

A diákoknak negatív tesztet is fel kell mutatniuk? A felső tagozatot látogató alapiskolások és a középiskolások hét napnál nem régebbi negatív teszt birtokában ülhetnek be az iskolapadokba. Az óvodások és az alasó tagozatosok számára a tesztelés nem kötelező, esetükben legalább az egyik szülőnek kell felmutatnia hét napnál nem régbbi negatív tesztet.

Milyen tesztet fogad el az iskola?

Ahogy a munkavállalók, úgy a diákok és a szüleik számára is elégséges a mobil tesztpontokon elvégzett antigénteszt felmutatása. Az iskolák természetesen elfogadják a laboratóriumokban kiértékelt PCR-teszteket is.

Az alapiskolák felső tagozatosainak azonban lehetőségük van az ún. gargalizációs tesztelésre is, ha az iskola biztosít erre lehetőséget. Egyik teszteredmény sem lehet azonban régebbi hét napnál.

Hogyan jelentkezhetnek a diákok a gargalizációs tesztelésre?

Az iskolaigazgató online formanyomtatványt kitöltve jelentheti be az egyes osztályokat a gargalizációs tesztelésre. Mindenekelőtt azonban felméri az érdeklődést, és kikéri a szülők beleegyezését. Ezt követően rendeli meg a szükséges számú tesztet. A diákok és szüleik legkésőbb 72 órán belül kapják meg az elvégzett tesztek eredményét. Az iskola csak a pozitív és a negatív teszteredmények összesített számát kapja meg.

Viselniük kell a diákoknak a tanítás alatt a reszpirátort vagy a maszkot?

Április 19-től enyhültek a maszkviselés szabályai. A diákoknak és az iskolai alkalmazottak a tanítás ideje helyett a reszpirátorok helyett közönséges arcmaszkot is viselhetnek. Az óvodások számára a felső légutak eltakarása továbbra is csak ajánlott.

Hogyan kell eljárnia az iskolának, ha fertőzöttet találnak?

A fenntartónak és az iskolaigazgatónak a hatályos iskolai Covid-jelzőrendszer szerint kell eljárnia. Ha fertőzés gyanúja merül fel a diákok vagy az alkalmazottak körében, akkor minden közeli érintkezőnek – lehet ez egy egész osztály – karanténba kell vonulnia.

Több fertőzött esetében elrendelhetik az iskola bezárását is. A jelenléti oktatás felfüggesztéséről a regionális közegészségügyi hivatal is dönthet. Ebben az esetben az iskolának biztosítania kell a távoktatást.

Igazolhatja a szülő a diák hiányzását, ha fél a fertőzéstől vagy nem akar résztvenni a tesztelésen?

Az iskola csak abban az esetben köteles elfogadni a szülői igazolást, ha a szülő az okot is feltünteti, illetőleg biztosítja a diák kapcsolattartását a pedagógussal, aki a tananyagot és a feladatokat átküldi.

Ha a szülő ennek öt napon belül nem tesz eleget, akkor ez a kötelező iskolalátogatás megsértésének minősül, annak minden következményével.

Ha a diák igazolatlan hiányzása meghaladja a 15 napot, akkor komisszionális vizsgát kell tennie.

Milyen esetben jogosult a szülő a gondozási díjra?

A szülő abban az esetben igényelheti a járványhelyzetben megszabott gondozási díjat (pandemická OČR), amennyiben a fenntartó vagy a regionális tiszti orvos bezárta az ostályt vagy az iskolát és a diák fertőzöttségét a gyermekorvos igazolja.

Megnyitják a kapuikat a középiskolai kollégiumok?

A középiskolai kollégiumok megnyitása kapcsán az oktatási tárca még nem dolgozott ki iránymutatást.

Ugyan az említett rózsaszín járásokban megnyílhatnának a középiskolák, de ezek nem működhetnek kollégiumok nélkül. Branislav Gröhling tárcavezető a kérdésben még egyeztetni fog a járványügyi szakemberekkel. A kollégiumokba beköltözhetnek az egészségügyi szakközépiskolák diákjai, de szobánként csak egyetlen diák szállásolhat el.

Hogyan fog zajlani az oktatás az alapfokú művészeti iskolákban?

A fekete, a bordó és a piros besorolású járásokban a diákok individuálisan kapcsolódhatnak be az alapfokú művészeti oktatásba, kivéve az énekórákat és a fúvóshangszerekkel való gyakorlást. A rózsaszín járásokban korlátozás nélkül indulhat el az alapfokú művészeti oktatás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »