Mircea Geoanã lett a NATO második legerõsebb embere

Mircea Geoanã lett a NATO második legerõsebb embere

Mircea Geonă hivatalosan is a NATO főtitkár-helyettese lett -jelentik román hírportálok. A volt szociáldemokrata politikus úgy véli, a NATO ezzel a kinevezéssel azt méltányolja, hogy Románia megbízható szövetségese az észak-atlanti erőnek.

Geoană még azt is mondta, hogy azért nagyon stabil szövetséges az ország, mert a szerződéshez híven a GDP-nek mindig rákölti a két százalékát a védelmi kiadásokra. A politikus szerint az ország még sosem volt annyira biztonságban, mint most.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már július közepén bejelentette, hogy Geoană fogja megkapni a kinevezést. A hírek szerint a román diplomácia (beleértve a jobbközép elnököt és a szocdem kormányt) már évek óta erőteljesen lobbizott érte.

Hírdetés

A politikus 2009-ben államelnök akart lenni, és majdnem az is lett, nagyon kevés szavazattal kapott kevesebbet, mint a győztes Traian Băsescu, 49,6 százalékkal veszített.

Később, 2008 és 2011 között a szenátus elnöke lett, 2005 és 2010 között pedig a Szociáldemokrata Pártot vezette. Mielőtt a belpolitikába belemártotta volna magát, 1996 és 2000 között nagykövet volt az Egyesült Államokban.

2011 utĂĄn eltĹąnt a hazai politikĂĄbĂłl, most pedig, nyolc ĂŠv szĂźnet utĂĄn a NATO mĂĄsodik legmagasabb pozĂ­ciĂłjĂĄt kapja. A NATO mĂŠltatĂł ĂŠletrajzĂĄt itt olvashatjĂĄtok rĂłla. (hĂ­rszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »