Mínusz 14,5 fokot mértek péntek reggel a Bükkben

Mínusz 14,5 fokot mértek péntek reggel a Bükkben

A Bükk-fennsíkon található Mohos-töberben a mérőállomás eddigi karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítették.

Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklímakutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, a mért adatokat rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán. Október 18-án arról számoltak be, hogy méréseik kezdete óta a leghidegebb október hajnali fagyot mutatták a műszerek: mínusz 14,5 Celsius-fok volt a Mohos-töbörben.

Hírdetés

Ősszel már egyre gyakoribbak a zord hajnalok a fennsíkon. Az elmúlt napokban az ország északkeleti felét enyhe fagyok jellemezték, azonban mindeddig a fennsík viszonylag szeles maradt – olvasható a posztban.

„Elérkeztünk a ma hajnalhoz amikor a pazar teliholdas éjszaka mellé szélcsend is társult. Ez a már-már romantikus együttállás olyannyira meghatotta a Mohos-töbör – egyben a Zsidó-rét átfogó -mikroklíma rendszerét, hogy az állomás eddigi rövid fennsíki karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítette: -14,5 Celsius-fokot” – írták a Faceboon, hozzáfűzve, hogy a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben -11,8 fokot mértek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »