Mintha földönkívüliek lennének: megdöbbentő lényekre bukkantak Nagy-Britanniában

Mintha földönkívüliek lennének: megdöbbentő lényekre bukkantak Nagy-Britanniában

Hatalmas őslénytemetőt találtak Nagy-Britanniában. A jura időszakban élt teremtmények a kutatók szerint olyan bizarr külleműek, mintha egy másik bolygóról érkeztek volna – számol be a felfedezésről a Science Alert tudományos portál.

A lelőhelyen több tízezer ősállat maradványaira bukkantak a szakemberek. Az egykor élt lények mindannyian a tüskésbőrűek (Echinodermata) törzsének tagjai voltak. A csoportnak ma is szép számmal élnek képviselői, a tüskésbőrűek közé tartoznak például a mindenki által jól ismert tengeri csillagok is – írja az Origo.

A fosszíliák az állatok életciklusának összes állomását megörökítették az utókornak 

– áll a közleményben, amit a londoni Természettudományi Múzeum adott ki. 

A jura időszakbeli tengerfenék lakóit végül egy óriási, jelenleg sem teljesen ismert természeti katasztrófa pusztította ki. A 167 millió éve történt kataklizma valószínűleg egy hatalmas földrengés lehetett, ami földcsuszamlást idézett elő, betemetve az ősállatokat.

Amit látunk, az tulajdonképpen egy jura korabeli Pompeii” – mondta a BBC-nek Neville Hollingworth amatőr fosszíliakutató, aki épp feleségével túrázott az Egyesült Királyságbeli Cotswolds környékén, amikor rátalált a páratlan leletanyagra.

A londoni Természettudományi Múzeum paleontológusa, Tim Ewin szerint az állatok halálukkor védekező pozíciót vettek fel, erre utal az is, hogy karjaikat behúzták.

Hírdetés

Szabályosan benyomódtak az üledékbe, ami élve temette el őket” – tette hozzá.

Gazdag leletanyag

A lelőhely kora alapján az itt talált állatok a jura időszak (200-145 millió éve) közepén élhettek. E korszakban hatalmas sauropoda és vérszomjas theropoda dinoszauruszok lépteitől rengett a bolygó, a tengerekben pedig komoly változások zajlottak; a triász végi kihalási esemény megtizedelte a vízi élővilágot, a megüresedett ökológiai fülkéket nyurga végtagú tüskésbőrűek kezdték kitölteni.

A sugaras szimmetriájú állatok tüskés karjaikkal ragadták el zsákmányukat.

Egyes fajok folyamatosan változtatták helyzetüket, mások viszont kivárták, míg a préda megfelelő közelségbe került, és csak akkor csaptak le. 

A térséget borító tenger a kutatók szerint viszonylag sekélynek számított, nagyjából 20-40 méter mély lehetett. A vizsgált tengerfenék-maradvány ma Anglia középső részén található, de 200 millió éve még jóval messzebb, Észak-Afrika közelében helyezkedett el, a tenger vize pedig sokkal melegebb volt, mint napjainkban. Az ősállatok teste mellett megkövesedett famaradványokat és polleneket is megőrzött az üledékréteg. Utóbbiak az ősi klímaváltozásról adhatnak plusz információkat.

A tudósok a most talált fosszíliák tanulmányozásával alaposabban megismerhetik a tüskésbőrűek törzsének evolúcióját.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »