Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban Kulcsár Péter2023. 02. 04., szo – 13:12

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban – jelentette a ČTK hírügynökség.

A sűrű havazás országszerte nehezíti a közúti forgalmat is, és a hegyvidéki utak jelentős része csak nehezen járható. A Morva-sziléziai régióban számos helyen csak hóláncokkal lehet közlekedni.

A legnagyobb áramellátó, a Cseh Energetikai Művek (ČEZ) közölte, hogy dél körül még több mint 110 helyen volt üzemen kívül a magas, illetve az alacsony feszültségű hálózat. A másik nagy áramszolgáltató, az E.On azt jelentette, hogy hálózatában még mintegy 10 ezer háztartás nélkülözi az áramot. A kora reggeli órákban ezek a számok sokkal magasabbak voltak.

Hírdetés

Észak-Morvaország mellett a legtöbb probléma az Olmützi, a Liberecký, az Ústecký és a Közép-Csehországi régióban van. A tűzoltóságnak több száz esetben kellett kiszállnia, hogy eltávolítsa az utakról a forgalmat akadályozó kidőlt fákat, ágakat, oszlopokat. Számos helyen hósáncok és jeges úttakaró nehezíti az autóforgalmat.

A cseh rendőrség felszólította a lakosságot, hogy csak azok keljenek útra, akiknek ez feltétlenül szükséges. A hegyvidéki túráktól szintén eltanácsolják az embereket, mert főleg a cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegységben nagy a lavinaveszély. A legmagasabb hegycsúcson, az 1603 méter magas Snezkán az éjjeli órákban 140 km/óra sebességű szélvihart mértek. A csúcsra vezető felvonók működtetését ezért reggel felfüggesztették.

Komoly problémák voltak a Prága-Brünn (D1) és a Prága-Ústí nad Labem (D8) autópályán is, számos kamion a jeges úton megcsúszott és akadályozta a forgalmat.

Hasonló problémák miatt több mint kéttucatnyi helyi vasútvonalon is szünetel a forgalom.

A meteorológusok szerint a hóviharok vasárnap reggelig is eltarthatnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »