Minta-példa

Az ország ép eszét még megőrző részével egyetemben én is azt hittem, hogy Kocsis Máté pár nappal ezelőtti agymenése a kötelező drogtesztről csak egy kemény másnap, vagy egy emberes péntek esti pálinkázás terméke. Nem is írtam róla, elvégre lovagiatlan dolog valakit olyan kijelentései miatt cseszegetni, amelyeket nem teljesen tiszta állapotban tett. (Ha még a kellemetlen iwiw-es emlékek miatt nem élne bennem az a gátlás, hogy részegen nem posztolok Facebookra, bizonyára már én is beégtem volna párszor.) Szóval gondoltam, majd elmúlik ez. Aztán kiderült, hogy mégsem, sőt a Fidesz-frakció is alapvetően jó felvetésnek tartja.

Na, most lépjünk túl azokon a közhelyeken, hogy a drogok terjedése veszélyes társadalmi jelenség, ami ellen küzdeni kell. Szerintem ezt mindenki így gondolja. Aki nem, az vagy kretén, vagy díler, vagy Juhász Péter. Szóval azt a libsi érvet most ne hozzuk fel, hogy „senkinek semmi köze ahhoz, mit szívok/szedek/szúrok”. Jelen pillanatban igenis van köze, méghozzá a hatóságoknak, mivel bűncselekményről beszélünk. És ez jól is van így. Igen, a könnyű drogokkal, sőt még a fűvel is. Tény, hogy a heroint és a cannabist csak a 70+-os nyugdíjasok tartják ugyanolyan veszélyesnek (mondjuk ők se mind, édesanyám is ebbe a csoportba tartozik, és ő ennél árnyaltabban látja ezt). De ettől még az ezerféle függőségtől és egészségpusztítástól terhelt magyar társadalomra semmilyen újabb addiktív mérget nem mernék ráereszteni. Tehát: drogozni bűncselekmény, és ez rendben is van. Meg önveszélyes is, tehát küzdeni elleni fontos állami, társadalmi feladat.

Csakhogy: attól, hogy valami helytelen, és még törvénybe is ütközik, nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül valamennyi állampolgárt potenciális elkövetőként kell kezelni. Egyrészt mert minden létező szakember szerint nem vezet eredményre, másrészt mert mindannyiunkat elidegenít a saját államunktól. Ha úgy tetszik, a hazánktól. Lopni is bűncselekmény, de nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy félévente egyszer házkutatást tartanak minden családnál. Elvileg bárhol találhatnak a rendőrök lopott holmit, és akkor az a házkutatás máris megérte. Gyakorlatilag azonban félévente feltúrják az otthonunkat, megaláznak és bűnözőként kezelnek minket. Cserébe talán sikerül visszaszorítani a vagyon elleni bűncselekmények számát fél százalékkal. Ugye, nem igazán érné meg?

Hírdetés

Pontosan ugyanez a helyzet a 12-18 év közötti gyerekek számára kitalált kötelező drogteszttel. (Gondoljunk csak belel ha még Rubovszky György szerint is alkotmányellenes a javaslat, akkora mennyire lehet gáz.)

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »