„Mint oldott kéve, széthull nemzetünk…“

„Mint oldott kéve, széthull nemzetünk…“

Az utóbbi hetek egyik legtöbbet ismételgetett és ezáltal sajnos legelcsépeltebb szava az összefogás kifejezés lett, s miközben ki sem látszunk a nagy összefogásdiból, egyre többfelé forgácsolódunk és mind elérhetetlenebb távolságra kerülünk a magyar parlamenti képviselettől.

Látták ezt már Svatopluk utódai(?) is, akik a vesszőköteg legendájából tudván, hogy kötegben-egységben van az erő, nem pedig a magányos vékony vesszőkben, maguk is tettek a szétforgácsolás irányába néhány lépést.

Gondoljunk csak az MKP országos kongresszusára, ahol Igor Matovič, az OĽaNO vezetője felajánlotta, hogy az MKP és az OĽaNO mozgalom közösen induljon a következő parlamenti választásokon. Aztán jött Zuzana Čaputová frissen megválasztott köztársasági elnök gombaszögi látogatása, mely gesztus előre sejteni engedte, hogy a nevével fémjelzett Progresszív Szlovákia részéről is borítékolható a folytatás, ami nem is váratott sokáig magára, hiszen Komáromban a napokban létrejött a párt magyar platformja, melynek sebtében megalakult a komáromi és gútai alapszervezete is.

Közben pártot készülnek alapítani az elégedetlen gazdák is, s mivel a zömmel magyarok által lakott területek egyben mezőgazdasági jellegűek is, a magyar gazdák egy részének szavazataira is eséllyel pályáznak majd, ahogy a magyar pártok által ezen a téren hagyott légüres térben már fel is tűntek ismerős nevek, például a Mezőgazdászok Kezdeményezésének szóvivője.

Hírdetés

A legutóbbi esemény pedig, melyben ismét halmozottan felmerül az összefogás, ezúttal az Összefogás nevű nyitott platform létrehozása, egy olyan mozgalomé, „amely a megújult magyar érdekképviseletet tűzi zászlajára, és otthona kíván lenni mindenkinek, aki fontosnak tartja az összefogást“.

Én egy magyar képviseletet óhajtó választópolgár vagyok, akinek bár soha nem volt erőssége a matematika, annyira azért mégis tud számolni, hogy átlássa, ebből nehezen lesz igazi képviselet. Ráadásul mindez nem pusztán matematika, hanem lélektan kérdése is, ez a kusza, sokak számára lassan átláthatatlanná váló helyzet ugyanis nagyban hozzájárul a választók csalódottságának, fásultságának elmélyüléséhez, aminek következtében egyre csökken majd a választókedv a magyar szavazók körében.

Ha Svatopluk ezt látná, nagy elégtétellel dörzsölné a kezét Árpád elfajzott utódai láttán…

NZS / Felvidék.Ma


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »