Mint a tudatlan középkori orvosok, akik ragaszkodtak a betegek kivéreztetéséhez – rövid lapszemle

A globális gazdasági, pénzügyi és katonai hatalom szívfájdalom nélkül végzi ki Görögországot

Európa gazdaságilag “vezető rétege” láthatóan megsértődött, mert egy baloldali kormány baloldali politikával kísérletezik. Az európai döntéshozók, is politikusok fontos, hogy a Sziriza kiütésével jelezzék: nincs esély a kitörésre, a keretek adottak.

Saját domináns szerepük őrzése végett eminens érdekük igazolni, hogy a konszenzusból nem lehet kilépni. A kétely megjelenése ellen folytatott retorikai háború eredménye, hogy a Nobel-díjas Paul Krugman, Joseph Stiglitz vagy a legfontosabb kortárs közgazdasági könyv szerzője, Thomas Piketty véleménye lényegében lábjegyzetként jelenik meg.

Hírdetés

Pedig ők mind a görög nemre tettek. Például azért, mert felfoghatatlan, hogy öt év megszorítás és az ennek nyomában járó zuhanás után, miből következne, hogy a következő megszorítócsomag javít a helyzeten.

Ciprasz, Varufakisz és a többiek nem arra szerződtek, hogy feltétel nélkül megadják magukat, s végrehajtsák a trojka pakkját. Ha ennyi lenne a feladat, be kellene szüntetni a politikát Görögországban, aztán rábízni a könyvelést valamelyik tanácsadó cégre.
Népszabadság

Paul Krugman világhírű közgazdász szerint Európa önjelölt technokratái olyanok, mint a középkori orvosok, akik ragaszkodtak a betegek kivéreztetéséhez, és amikor kezelésük rontotta beteg állapotát még több véreztetést írtak elő.

A megszorítások politikája gyorsabb ütemben sorvasztja a gazdaságot, mint ahogy az adósságot csökkenti, így az igenek győzelme csupán további értelmetlen szenvedést hozott volna. Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »