Mint a mesében: lemondott rangjáról Ajako japán hercegnő, hogy férjhez mehessen egy közemberhez

Mint a mesében: lemondott rangjáról Ajako japán hercegnő, hogy férjhez mehessen egy közemberhez

Ajako japán hercegnő rangjáról lemondva, hagyományos szertartás keretében férjhez ment nem nemesi származású vőlegényéhez, Morija Keihez hétfőn a tokiói Meidzsi-szentélyben.

A 28 éves hercegnő Akihito japán császár néhai unokatestvére, Takamado herceg harmadik, legifjabb lánya. Újdonsült férje Morija Kei, a Nippon Yusen hajózási vállalkozás 32 éves mérnöke.

Ajako a hagyományoknak megfelelően egy többrétegű kimonót viselt, haját a császári arisztokrácia jellegzetes hajviseletének megfelelően készítették el. A vőlegény fekete szmokingot és szürke nadrágot viselt a hercegnő dédnagyapja, Meidzsi császár emlékének emelt szentélyben tartott ceremónián.

“Örömmel tölt el, hogy összeházasodtunk és hogy ilyen sokan látogattak meg minket a Meidzsi-szentélynél és gratuláltak nekünk. Szeretnénk mindent megtenni, hogy olyan párrá váljunk, mint anyám és apám” – mondta Ajako hercegnő a magánszertartás után tartott sajtótájékoztatón.

Hírdetés

A japán császári család tagjai számára legalább három generáció óta adott a lehetőség, hogy szabadon válasszák meg házastársukat. Akihito császár volt az első koronaherceg, aki közemberrel kötött házasságot. A későbbi Micsiko császárnéval a teniszpályán találkozott.

Ajako hercegnőnek közemberrel való házassága miatt le kellett mondania rangjáról, ahogyan azt a japán örökösödési törvény előírja a nők számára. Miután aláírta a házassági papírokat, Morija Ajakóként él tovább.

A japán császári családban egyre kevesebb a férfi. Naruhito koronaherceg, aki a 84 éves Akihito 2019-es lemondása után átveszi az uralkodást, bátyja, Fumihito és a jelenlegi uralkodó nyolcvanas éveikben járó unokaöccsei, Hisahito és Maszahito a trón 4 várományosa.

Azzal, hogy Ajako elhagyja a császári családot, annak tagjainak száma 18-ra, nőtagjainak száma 13-ra esik vissza.

A császári család folyamatos zsugorodás a miatt egyre növekszik az aggodalom és erősödnek a japán birodalmi örökösödési törvény megváltoztatását kérő hangok, a konzervatívok azonban keményen elutasítják annak lehetőségét, hogy a nőknek is megengedjék a trón öröklését.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »