MINI Cooper S Electric: Nagy erő, kis hatótávolság

MINI Cooper S Electric: Nagy erő, kis hatótávolság

A BMW-tulajdonban lévő ikonikus angol márka 2020-ban dobta piacra első tisztán elektromos meghajtású autóját. Utána pedig szokatlanul rövid idő (alig több, mint 1 év) után frissítette, a hagyományos modellcsaládokkal együtt.

Mi már természetesen az új verziót kaptuk meg tesztelésre, a klasszikus besorolás szerinti S (elektromos kivitelben SE) típusjelzéssel, és az egyedül elérhető háromajtós karosszériával.

Alaktan

Az átrajzolt maszkról azonnal felismerhető a frissített verzió. A krómkeretet szélesebb, többszörösen bordázott műanyag váltotta fel, amelyből eltűntek a bazári díszletre hajazó sárga csíkok, bennük az „E” emblémával. Ehelyett most az S típusjelzés díszlik rajta, és ez az apró sárgafolt még nem zavaró.

Szélesebb lett az alsó hűtőrács, mutatósabb a fekete műanyag lökhárító, és az új alufelnik is „autósabb” látványt nyújtanak a korábbi futurisztikusaknál. Megmaradt viszont az autó kettős fényezése, esetünkben fehér tetővel. Hátul a lámpák műanyag kerete az egyedüli újítás; az elődnél ezeket is króm szegélyezte. Itt találjuk még az elektromosságra utaló emblémát is, a buci lámpákban pedig továbbra is az angol zászló ragyog, lásd a megfelelő ábrát.

Zárszóként pedig csak annyit, hogy némi terepes feelinget kölcsönöznek a verdának a körkörös műanyag szegélyek, beleértve a küszöböket és a kerékjáratokat is.

A beltérben

Hírdetés

… elsősorban is a márka klasszikus stílusmegoldásait találjuk: levesestányér méretű és formájú központi kijelző, alatta a repülőgépes billenőkapcsolók pultjával. A frissítés új díszbetéteket hozott, az ajtók belső felületét is átszabták, de ezeknél is értékesebb újítás a korszerűsített menürendszer.

A BMW-kből ismert iDrive pulttal kezelhető, ami teljesen kiküszöböli a központi képernyő bökdösését. A beprogramozott rádióadók is a menüben történő turkálás nélkül hívhatók le, egyetlen gombnyomással. A légkondi kezelésére szintén önálló pult szolgál, klasszikus tekerentyűkkel és nyomógombokkal; erre egyszerűen nem létezik praktikusabb módszer! A szereltséget pedig nincs értelme részletezni: tartalmazza az összes vezetéstámogató rendszert, a parkolóradaroktól/tolatókamerától kezdve a távolságszabályozó tempomaton át egészen az ütközés-előrejelzőig.

Pluszként említhetjük még a fantasztikusan szóló Harman Kardon hifit. A térkínálat viszont a minimobil gyenge oldala, de ez pont a méreteiből, na meg a százéves tradícióból adódik. Elöl ugyan kifogástalan az élettér, legfeljebb az ülések lehetnek picit szűkek egy korpulensebb sofőr és az anyósa számára. Hátul azonban legfeljebb gyerekek utazhatnak elfogadható kényelemben, nem is szólva a komplikált be- és kiszállásról. Viszont ilyenkor kell tudatosítanunk: egy háromajtós MINI Cooperről beszélünk. A koffernél is ez a mérce: Mr. Bean autójának kései utódja ennyit kínál, és kész.

Az országúton

Az elektromos MINI a BMW i3s hajtásláncát kapta meg, de jóval kisebb, mindössze nettó 37,9 kWh kapacitású akkumulátorral. Erő tehát van bőven (135 kW/184 LE), ami lenyűgöző dinamikával ruházza fel az 1400 kilónál kisebb önsúlyú járgányt. Hogy mást ne mondjunk: 3,9 másodperc alatt gyorsítja fel 60-ról 100 kilométeres óránkénti sebességre. A 200 km körüli hatótávolság azonban a villanyautók mai mezőnyében már nehezen vállalható. Még akkor sem, ha a Sport és a Normal üzemmód mellett energiakímélő Green és Green+ is választható, miközben az utóbbi annyira takarékos, hogy még a légkondit is kiiktatja. Városban, lámpától lámpáig araszolva viszont növelheti az akciórádiuszt a 2 fokozatban beállítható rekuperáció (magyarán energia-visszatermelés), amely ilyenkor gyakorlatilag a fékek használatát is fölöslegessé teszi.

Országúti vezetéskor pedig a gázpedál bizonyos pozíciójában szabadonfutással is gurulhatunk néhány száz métert, de a hatótávolság ezekkel a trükkökkel együtt is elsősorban a kiskapacitású akkumulátor függvénye. A villamosított MINI persze e tulajdonságaival is alkalmas lehet napi 100-180 km-ig terjedő ingázásokra, pláne ha van a garázsunkban egy háromfázisú, 7 kW-os konnektor. Ezzel ugyanis éjszaka még a teljesen lemerült aksi is 3 és fél óra alatt telidurrantható, hogy másnap újabb 200 kilométer álljon rendelkezésünkre…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »