Minek nekünk ellenség, ha van szövetségesünk is?

Barátunk és szövetségesünk kritiká földbe döngölte tegnap a magyar kormányt a Corvinus Egyetemen. Persze van nekünk egy Szijjártó Péterünk, aki megvédi a magyar embereket. Ha akarjuk, ha nem.

Szövetségesünk és barátunk, az Egyesült Államok hazánkban állomásozó nagykövet asszonya az eddigi mosolydoffenzívát egy valódira cserélte. Senki ne higgye, hogy csak úgy magától, a nagykövet asszony természetesen utasítást hajt végre.

A finoman szólva is szokatlanul „őszinte és nyílt” kritikákat a Corvinus Egyetemen tartott beszélgetésen mondta. Az Index tudósítása alapján néhány pontban, hogy mi nem tetszik szövetségesünknek és barátunknak:

káros hatása van az orosz olaj- és gázfüggőségnek. Teljesen igaza van. Mennyivel szabadabb és diverzifikáltabb lenne például amerikai palagázt vásárolni. Nemde?

– befektetői klíma javítása, adózási és szabályozási környezet instabil környezet miatt csökkenhetnek a befektetések mértéke. Magyarra fordítva: multinacionális cégek és bankok adóterheinek csökkentése.

– a nacionalista, intoleráns retorikát a szemétdombra kell hajítani. Teljesen igaza van! Osztjuk a véleményét, a nacionalizmus és intolerancia csak megrontja az ember lelkét. Ahogyan a tízéves időszakonként random módon kiválasztott közel-keleti országok őskorba való visszabombázása is. Ez is egy baráti és szövetségesi jótanács tőlem, ingyen ráadásul.

– a rendszerszintű a korrupció, ami súlyos aggodalmakra ad okot. A szomorú az, hogy ebben sajnos tökéletesen igaza van Collen Bellnek, ezért is könnyű fogást találni a magyar kormányon. Mielőtt félreértés történne: a világszerte korrupt kormányokkal és diktárocskákkal vígan, mosolyogva elüzletelgető Egyesült Államoknak természetesen nem a korrupcióval van a baja, hanem azzal, hogy a magyar kormány mindenki mást kiszorít a pályáról, és saját maga játssza meg a honi libalegelőt…

fúj Paks. A kormány hozza nyilvánosságra a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás részleteit – mondja. Bár arra kíváncsiak volnánk, ha amerikai cég(ek) építenék Paks2-t, vajh ugyanezt mondaná-é…

– Dermesztő hatásúak azok az intézkedések, amelyekkel a civil társadalom szabad működését veszélyeztette a kormány, „nem szabad az a társadalom, ahol a civil társadalom szervezeteit érintő korlátozásokat vezetnek be, ahol korlátozzák az eltérő véleményt kifejtő hangokat.” 2006-ban nem voltak ilyen finnyásak.

Hírdetés

gondok vannak a bíróságok függetlenségével. 2006-ban és azt követően nem voltak ilyen finnyásak a bíróságok függetlenségével.

csökken a sajtószabadság. Megnyugtatjuk a nagykövet asszonyt. Ez nem tud csökkenni, mert nem is nagyon volt. Legfeljebb az USA-t ez időnként jobban zavarja…

– és persze, hogy a régi lemez is előkerült, a menekültkérdés: „Minden szuverén államnak joga van megvédeni saját határait. Ugyanakkor a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket.” :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

– mondja ezt a szír menekültek százezreit befogadó a Közel-Keletet porig bombázó, destabilizáló barátunk és szövetségesünk. Cuki.

Politikánk. NEM. Változott. Magyarország barátjaként szóvá tettünk ügyeket a múltban, ezt tesszük a jelenben és ezt fogjuk tenni a jövőben is – ugyanabban a szellemben – barátként és partnerként.”

Ezek után már tényleg csak egy kérdés maradt. Minek nekünk ellenség, ha ilyen barátink vannak? :D

De ez még mind semmi. Azért van nekünk Fidesz-kormányunk, hogy ha netalán úgy éreznénk, a nemzeti önbecsülésünket valaki kéjes örömmel egy fényes körömcipőben taposná, akkor megvédjen minket, valahogy így: „kiállunk a magyar emberekért”, akik „döntöttek”, és „nem hagyjuk, hogy a magyar embereket támadják”.

Szijjártó Péter ugyanis ellentámadásba lendült, ám a korábbi éles kirohanásai miatt valószínűleg rászóltak, vagy csak az USA-val nem mert nagyon szájalni, mert – hozzá képest – egészen visszafogott kis közlemény lett:
   
„Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak. Mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, „a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket. Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát”

Na és mire nem tért ki Szijjártó?

A korrupcióra. Colleen Bell ugyanis megtette neki a szívességet azzal, hogy az USA részéről teljesen hiteltelen menekültkérdést felhozta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »