Mindig tiszta szívvel éljetek – Az érdi Marianum iskolások zarándoklata Bodajkra

Mindig tiszta szívvel éljetek – Az érdi Marianum iskolások zarándoklata Bodajkra

Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódóan október 9-én Bodajkra zarándokolt a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium minden tanulója. A Segítő Szűz Mária-kegyhely zarándokudvarán Spányi Antal megyéspüspök és Hajdu Ferenc helynök, iskolabiztos mutatott be szentmisét a diákoknak és a pedagógusoknak.

Spányi Antal püspök örömmel köszöntötte mind a hatszáz iskolást, és arra kérte a diákokat, ne feledkezzenek meg az imádság erejéről. Kérjék ehhez a Szűzanyát, akinek oltalma alatt  ezer éve élünk mi, magyarok. „Legyen tiszta a szívetek, törekedjetek arra, hogy mindig tiszta szívvel éljetek, így bízhatunk benne, hogy a ti imádságotok is segíti nemcsak a családotokat, nemcsak magatokat, hanem mindnyájunkat arra, hogy egy jobb és szebb világban, Isten országában tudjunk élni. Amikor nehéznek tűnik és fáradtak vagytok, nincs kedvetek imádkozni, jó, ha a Szűzanyához fordultok: Mária segíts, szólj Fiadhoz, imádkozz értem, hogy legyen erőm az imádsághoz. Kérlek Benneteket, hogy gyakoroljátok ezt az imádságot, törekedjetek arra, hogy mind több fohász hagyja el szíveteket, ajkatokat és legyen szent az életetek. Így tegyétek szentté körülöttetek a világot” – buzdított a főpásztor.

Hajdu Ferenc helynök, iskolabiztos elmondta, az intézmény indításától kezdve határozott szándéka volt, hogy minden évben két zarándoklatot tartanak. Az egyik zarándoklat – amíg „kicsik” voltak – az egész iskolát érintette, a másik – ahogy egyre „nagyobbak” lettek – már csak az iskola képviselőinek szólt. Az egyik zarándoklat a Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepére esett, a másik pedig Magyarok Nagyasszonyának az ünnepére, és ekkor elmentek az egyházmegye valamelyik zarándokhelyére. Voltak így Alsószentivánon, Makkosmárián, Máriaremetén, ami egykor ide tartozott. Többször voltak Vértessomlón és a legtöbbet Bodajkon. Mivel ma már mintegy hatszáz tanulót kell egyszerre mozgatni, külön vonattal érkeztek a megújult bodajki kegyhelyre, ahol szabadtéri szentmisét lehet tartani.

A szentmise után a marianumosok 34. iskolai zarándoklata a különböző korosztályoknak megfelelő programmal folytatódott. Az alsós és felsős évfolyamok, a gimnáziumi osztályok diákjai a zarándoklat során rácsodálkozhattak nemcsak a kegyhely és a megújult kálvária szépségére, hanem a gyönyörű, őszbe boruló természetre, Isten teremtő gazdagságára.

Hírdetés

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »