„Mindent el kell tűrni?” – Csattant a pofon a hittanórán

„Mindent el kell tűrni?” – Csattant a pofon a hittanórán

Felpofozta tanítványát egy somlóvásárhelyi plébános, mert a 15 éves fiú hittanórán obszcén kifejezésekkel illette a társait és őt is. A pap bocsánatot kért, két héttel később mégis feljelentették. Kocsis Tamás 30 éve szolgál a plébánián, hátrányos helyzetű, kisebbségi gyermekek felzárkóztatásával is foglalkozik. A katolikus pap szerint a település vezetése két éve azon dolgozik, hogy eltávolítsák.

Két hete a hittanórán csattant el két pofon. Kocsis Tamás plébános azt mondja, a 14 éves fiú órán durva megjegyzéseket tett a társaira. Amikor ezért ki akarta küldeni a teremből, ellenszegült, és az osztály előtt őt is sorozatos obszcén kifejezésekkel illette. „Mindent el kell tűrni? Én a szülőkkel is ezt megbeszéltem. Elmondtam, hogy nagyon sajnálom és nem a gyerek megpofozása volt a cél, hanem van egy határ, amit ő sem léphet túl” – nyilatkozta.

A plébános szerint a történtek után úgy tűnt, rendezték a családdal a konfliktust. A kirobbant botrány már arról szól, hogy a település vezetése el akarja őt távolítani. „Mivel az édesapa hozzám fordult ezzel, ezt hivatalból én úgy gondoltam, hogy jeleznem kell az illetékes intézmények felé, és én ezt azután az este meg is tettem” – mondta Marton Zsolt polgármester.

A kisfiú édesanyja szerint korábban nem volt problémájuk a plébánossal, aki sokat foglalkozik az egyébként jó képességű gyerekkel. A történtekről pedig csak a gyerek és az osztálytársak elmondásából értesült. „Beszélt velünk a plébános úr. Sokat gondolkoztunk. Aztán a párom úgy döntött, hogy tegnap mégis feljelentette” – nyilatkozta az édesanya.

Hírdetés

A történteket az iskola fenntartó Klik, a rendőrség és az egyházi vezetés is vizsgálja. Az iskolában a  pedagógusok nem nyilatkozhattak, de kamerán kívül azt elmondták, hogy a gyerek nehezen kezelhető, gyakran kerül összetűzésbe a tanáraival, amiért korábban el is tanácsolták az iskolából, de visszavették.

Az Együtt utánamegy

Az állam felelőssége, ha nem indul eljárás a plébános ellen. Amennyiben így lesz, megteszik a megfelelő lépéseket – mondta az Együtt képviselője. Szelényi Zsuzsanna hangsúlyozta, sem az intézményekben, sem otthon nem lehet bántalmazni egy gyermeket sem.

„Amennyiben nem indul eljárás Magyarországon ebben a történetben, akkor annak utána fogunk menni, mert minden egyes erőszakos eseménynek következménye kell, hogy legyen. Hogyha ez nem történik meg, az azt jelenti, hogy az állam nem tölti be a feladatát, nem képes megvédeni a gyerekeket” – jelentette ki Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »