Mindent egy lapra tett fel a Csíki Sör gyártója

Mindent egy lapra tett fel a Csíki Sör gyártója

Csütörtök reggel írtunk arról, hogy a Csíki Sör gyártója, a székelyföldi Lixid Project SRL csődközelbe sodródott. A cég magyarországi terve nem vált be, miszerint közvetlenül a vásárlókhoz juttatják el a terméket. Emiatt Lénárd András, a vállalkozás vezetője már hitelátcsoportosításról tárgyal magyar bankokkal, ami az erdélyi cég magyar adóforintokkal megsegítését jelentheti. Amennyiben nem sikerül fizetniük a kölcsönöket, a cég ingóságai és ingatlanjai a hitelező bankhoz kerülhetnek.

Az ingóságokra alapított jelzálog-szerződéseket tartalmazó nyilvános adatbázisból az olvasható ki, hogy a Lixid Project SRL szinte teljes vagyona – köztük az egyik csíkszentsimoni gyárterülete és az azon lévő épületek –, minden berendezés, alapanyag, autópark, folyószámlák jelzálogot képeznek.

http://mno.hu/

Az OTP az egyik fő hitelezője a Csíki sört forgalmazó, brutálisan eladósodott erdélyi vállalkozásnak – derült ki az Átlátszó Erdély friss írásából. A magyar bank hazai, illetve romániai leányvállalata összesen 9,3 millió eurót hitelez a Lixid Project SRL-nek. A romániai adatbázisban a cég neve mellett összesen 46 bejegyzés található, az első 2014. júniusi keltezésű. Szokatlan, hogy azokat a felszereléseket is elzálogosították, amelyeket a szerződés tanúsága szerint a cég ugyan már megvásárolt, de még nem szállítottak le neki.

Hírdetés

A román cégnyilvántartásból derült ki a Lixid Project SRL tavalyi 16 millió eurós adóssága. 2016-ban 4,5 millió eurós forgalom melletti 1,6 milliós veszteségről van szó, amihez még hozzájárul a magyarországi kísérlet költsége. A román pénzügyminisztérium honlapján közzétett mérleg szerint is tetemes adósságot halmozott fel a cég a 2013-as alapítás óta. Három év alatt 16,4 millió euróról lehet tudni, ám a sörgyár forgalma ennél jóval kisebb mértékben növekedik.

http://mno.hu/

Lázár János csíkszentsimoni gyárba látogatására alapozták a magyar terjeszkedés sikerességét, melyet végül a hazai forgalmazók megrekesztettek. Lénárd András szerint kartellgyanús összefogást történt az általa manufaktúrának nevezett gyártó ellen. Feltételezhető, hogy tavaszra becsődöl a gyár, amennyiben nem kap segítséget.

A lex Heinekennel a kormány már segítséget nyújtott korábban az üzemnek: megegyezett a holland cég székelyföldi gyára az Igazi Csíki Sör gyártójával a névhasználat kapcsán.

A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »