Mindenszentek ünnepe egyházmegyéinkben

Mindenszentek ünnepe egyházmegyéinkben

November elsején a püspöki székhelyeken is ünnepi szentmisével emlékeztek meg „a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz emberről”. A főpásztorok által bemutatott ünnepi szertartásokról közlünk összefoglalót az egyházmegyék beszámolói alapján.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét mindenszentek főünnepén Esztergomban, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban.

A főpásztor szentbeszédében rámutatott: „A szentekről valljuk, hogy életükben magát, Krisztust tükrözték vissza: Krisztus igazságát, bölcsességét, szeretetét, vagy akár természetfeletti tudását. A szentekben is Krisztust csodáljuk. A mai evangéliumban Jézusnak a nyolc boldogságról szóló beszédét olvastuk. Az a jövő, amelyben vigasztalást, új földet, saját hazát, igazságot, irgalmat találunk, ahol meglátjuk az Istent, »ez a jövő halálunk után vár ránk az örök életben«. De ehhez az önzetlenség, a szelídség, az igazságszeretet, az irgalmasság, a tisztaság, a békesség keresése és az igazságért még az üldöztetés vállalása is feltételek, útjelzők, amelyeket Krisztus tűzött ki a számunkra.

Amikor ma minden szentek segítségét kérjük, kövessük őket ezen az úton és kérjük Isten irgalmát kedves halottaink számára, hogy egykor mindnyájan újra boldogságban együtt lehessünk.”

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóiroda

Fotó: Mudrák Attila

*

Győri Egyházmegye

Mindenszentek főünnepén Veres András megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a győri székesegyházban.

A főpásztor úgy fogalmazott: Ma a hálaadás ünnepe van, hálát adunk Istennek a szentekért. A Jelenések könyvében Szent János apostol az üdvözültek megszámlálhatatlan nagy seregéről ír. Olyan sokan vannak, hogy bízhatunk abban, akár mi is közéjük juthatunk. A mai ünnepen érdemes feltennünk a kérdést: Hány szentet ismerünk? Nem pusztán a nevüket, hanem az életútjukat is. Tegyünk ma egy elhatározást, hogy mindennap elolvassuk egy szent élettörténetét. Ez ugyanis segíthet minket, hogy egyre nagyobb vágyat érezzünk az életszentségre.

A szentek üzennek nekünk, hogy ne essünk kétségbe. Ahogy ők is, úgy mi is a jelen és a jövő feszültségében élünk. A jelen nehézségei közepette látnunk kell a jövőt, amire Isten hívott meg minket. Mindent Isten országa fényében lássunk!

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Győri Egyházmegye

Hírdetés

Fotó: Ács Tamás

*

Pécsi Egyházmegye

Mindenszentek napján ünnepi szentmisét mutatott be Felföldi László megyéspüspök a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, emlékezve a hétköznapok csendes szentjeire, akik nem tökéletesek voltak, hanem elfogadták Istentől kapott küldetésüket, és igaz szeretettel élték meg áldozatvállalásukat és szenvedéseiket.

Életünk gyertyája fogantatásunk pillanatától ég – mondta a püspök. De életünk végéig szükségünk van azokra, akiknek a fényénél kicsit felmelegszünk, töltekezünk, erősebbé válunk, jobbak leszünk – és általuk életünk gyertyájának lángja nagyobb fénnyel világít. Ez a fény már a mi személyes életünk gyertyafénye, ez már nem ránk ragyog, hanem mi adjuk, ajándékozzuk, ragyogtatjuk másokra.

Életünk gyertyája most ég és világít – figyelmeztetett Felföldi László. Adjon ez a gyertya bátorságot, hogy figyeljünk élőkre és megholtakra, akiktől tanulhatunk. Hogy figyeljünk a Bibliára, vagy épp egy családi példára, a küzdelemmel járó életre. Hiszem, hogy mindnyájunknak van olyan szerette, akinek a sírjánál megállhatunk és kimondhatjuk, hogy ő győzött, megszenvedte és megharcolta az életét, ezért nekünk sincs jogunk elmenekülni, mi sem fogjuk feladni. Isten ránk bízta a családunk békéjének, jóságának, melegének és biztonságának a fényét. Ezekben a napokban a gyertya fénye lobogtassa fel szívüket, adjunk hálát mindazért, amit kaptunk és a nyolc boldogság példájára merjünk adni, ajándékozni és egy kicsit világosabbá, szebbé tenni ezt a világot.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

*

Székesfehérvári Egyházmegye

Spányi Antal megyéspüspök mindenszentek ünnepén a székesfehérvári Szent István király-székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét.

Ha felnézünk a székesegyház megújított freskóira, olyan, mintha megnyílna felettünk a mennyország és látjuk az égi dicsőségbe jutott szentjeinket – mondta Spányi Antal. – Az Egyház mindenszentek ünnepén arra hív bennünket, hogy bepillantsunk abba a mennyei dicsőségbe, amit az Isten készített nekünk, ahol mindannyiunknak külön, személyre szóló helye van. Öröm tölt el minket, hiszen nagy megtiszteltetés, nagy égi kegyelem, hogy helyünk van az égben. De felelősség is, hisz nem mindegy, hogyan élünk, hogy elérjük-e égi célunkat.

Amikor a mennybe tekintünk, lássuk meg a szentek tiszta életét. Ne azt keressük, hogy Isten milyen különös oltalmat adott nekik, hisz vannak köztük vértanúk, üldözött hitvallók, szegénységben küszködők is. Azt lássuk meg, hogy Isten kegyelme az életünk minden helyzetében képes bennünket kiteljesíteni, békességgel megtölteni és szeretettel, örömmel vezetni minket.

A székesegyházban bemutatott ünnepi szentmise végén a halottak napi előesti szertartás keretében imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért. A hagyományoknak megfelelően Spányi Antal a bazilika altemplomában imádkozott püspökelődeiért.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Kiemelt kép: Ács Tamás/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »