Mindenki vigye haza a tengerből kihalászott szemetet – ez lenne Olaszország nagy javaslata a "hat-nullás győzelem" után

Hat új regisztrációs központ (hot spot) nyílik Olaszországban a migránsok azonosítására – jelentette be Marco Minniti belügyminiszter a szerdai sajtóban, és ezzel egy időben a római kormány tárgyalást indított a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökséggel arról, hogy a Földközi-tengeren szolgáló hajói ne csak Olaszországba szállítsák a migránsokat.

A 2015-től megnyitott négy olaszországi regisztrációs központot (Lampedusa, Pozzallo, Trapani, Taranto) további hattal erősítik meg (Palermo, Siracusa, Cagliari, Conigliano, Reggio Calabria, Crotone), ezek ismét kivétel nélkül Dél-Olaszország partjain nyílnak.

Olaszország így válaszol az Európai Bizottság kedden bejelentett migrációs cselekvési tervére. Róma azt szándékozik bizonyítani, hogy mindent megtesz az olaszországi partokra érkezők azonosítására, valamint a menedékkérők és az illegális bevándorlók megkülönböztetésére.

Marco Minniti a Corriere della Sera című napilapnak nyilatkozva sikerként könyvelte el az EU cselekvési tervét, amelyet “hat-nullás győzelemnek” nevezett, mivel szerinte Brüsszel Róma minden javaslatát elfogadta.

Az olasz belügyi tárca vezetője azonban továbbra is megvalósítandó célnak tartja, hogy a Földközi-tengeren tevékeny mentőhajók ne kizárólag Olaszországba szállítsák a migránsokat. A római belügyminisztérium ezért tárgyalást indított a Frontexszel a Triton-művelet “felülvizsgálására”.

A 2014-ben indult közös európai művelet a mediterrán régió középső térségében hivatott korlátozni az EU felé áramló illegális bevándorlást. A műveletben 26 tagállam vesz részt, 11 hajóval. Olaszország azt akarja elérni, hogy a Triton nem olasz hajói saját tagállamaikba vigyék az embereket. A Triton hajói 2016-ban 48 ezer embert szállítottak Olaszországba.

Hírdetés

Olaszország ugyanezt várja el a nem kormányzati szervezetektől (NGO) is: az EU-tagországok belügyminisztereinek e heti informális tallinni találkozóján Minniti bemutatja az NGO-k tevékenységét szabályozni kívánó terveit. Az olasz fél javaslatai között szerepel, hogy ha nem olasz felségjelzésű NGO-hajóról van szó, akkor először saját országa hatóságainak jelezze, hogy embereket szállít, és abba a tagállamba vigye a migránsokat, ne automatikusan az olasz partokra.

Az olasz sajtó úgy látja, hogy Tallinnban a római kormány a visegrádi négyek “blokkjával” és Franciaországgal találja magát szemben, amelyek mind nemet mondanak a menedékkérők áthelyezésére Olaszországból. Az IlSole24Ore című gazdasági napilap Emmanuel Macront Lengyelországhoz hasonlította amiatt, hogy a francia elnök határozottan elutasítja az uniós tagországok közötti áthelyezéseket.

A Corriere della Sera szerint Ausztria fegyveres erőkkel védi az Olaszországgal közös határait, “inváziótól” tartva, miközben a bolzanói idegenrendészet adatai szerint kedden egyetlenegy migráns próbált meg átlépni Olaszországból Ausztriába.

(MTI)

Korlátozná a "civil" sáskahalászatot az olasz kormány, a jövőben nem csalogathatnák fényekkel sem őket

Hazaküldés helyett az olaszok is csak szétkennék a tengeri úton érkező fekáliát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »