Mindenki találgatja, mi történt az észak-koreai diktátor fejével

Mindenki találgatja, mi történt az észak-koreai diktátor fejével

Újabb találgatásokra ad okot Észak-Korea első számú vezetőjének egészségügyi állapotáról az a néhány felvétel, amelyek az elmúlt napokban az állam által szigorúan felügyelt médiában jelentek meg, és amelyeken a diktátor sebtapasszal a tarkóján látható.

Az észak-koreai vezető sötét folttal fejének hátsó részén, majd más felvételeken, a foltot lefedő egészségügyi tapasszal jelent meg nyilvános szereplései alkalmával július utolsó hetében – írja az Origo.

Ez ugyanakkor nem az első alkalom, hogy Kim Dzsongun nyilvános megjelenései alkalmával olyan jeleket visel magának,

melyek egészségi állapotával kapcsolatban vetnek fel kérdéseket.

A vezető most néhány felvételen jókora, sötétzöld folttal illetve dudorral látható, mely tarkójának jobb oldalán helyezkedik el. Néhány felvételen a foltot sebtapasz takarja  – mindezek alapján nem lehet megmondani, pontosan mi történhetett a vezetővel, és természetesen semmiféle érvényes diagnózist nem lehet felállítani állapotára vonatkozóan, pusztán a képek alapján – jegyi meg az NK News.

Kim Dzsongun egy katonai eseményen volt így látható, melyet július 24-től 27-ig rendeztek meg, majd feltűnt a veterán katonák számára rendezett konferencián július 27-től 29-ig, melyen szintén tapasszal a tarkóján jelent meg. Amikor június 29-én ott volt az állampárt politbürőjának, azaz politikai bizottságának gyűlésén, még nem volt jele se foltnak, se tapasznak a tarkóján. Július 11-én zenészek társaságában mutatkozott a vezető, akkor viszont a felvételek nem mutatták őt olyan szögből, hogy látni lehessen tarkóját.

Hírdetés

A Kim Dzsongunnal kapcsolatos legújabb egészségügyi rejtély azután jelentkezik, hogy májusban – a ritka alkalmak egyikeként, amikor a diktátorral kapcsolatos személyes vonatkozású információkat osztanak meg, illetve utalnak lehetséges egészségi problémáira – az állami média is foglalkozott a vezető látványos súlyvesztésével. 

Akkor egy, a tévében megszólaló férfi nyilatkozata apropóján történt az, aki azt mondta, az ország népe

„komolyan aggódik” az első számú vezető állapotáért, pontosabban a látványos fogyás esetleges mögöttes okai miatt.

Mindennek fényében különösen érdekes, hogy a július utolsó napjain készült felvételek a vasmarokkal irányított, államilag felügyelt médiában jelenhettek meg. 

A Kim Dzsongun egészségi állapotával kapcsolatos spekulációk persze nem újkeletűek. Emlékezetes, hogy korábban volt olyan időszak, amikor hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, ami elindította a találgatást arról, hogy szívrohama volt, esetleg meg is halt (a Kim-családban gyakoriak a szívproblémák, Kim Dzsongun pedig súlyos elhízásával és erős dohányosként, különösen veszélyezetett lehet). Amikor pedig – történt ez 2020 májusában – újra felbukkant, egy sötét folt éktelenkedett az egyik karján, ami miatt több egészségügyi szakértő feltételezte, szív- vagy érrendszeri orvosi beavatkozáson vagy ellátáson eshetett át.

A Bloomberg megjegyzi, hogy ezek a felvételek persze rögtön kiváltották a kémek és az elemzők aktivitását a vonatkozó több és pontosabb információk megszerzése végett,

ám a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálatnál úgy vélik, egyelőre semmi szokatlant nem látni Kim egészségi állapotával kapcsolatban. Elárulták: tudomásuk van arról, hogy a tapaszt már el is távolították, és azalatt nem látni hegeket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »