Mindenki nyaralót akar venni

Soha nem látott volumenű érdeklődés nyomán idén júliusra berobbant a hazai nyaralók piaca, a kereslet rekordot döntött.

Éves szinten 30 százalékkal nőtt, a két évvel ezelőttit pedig 100 százalékkal haladja meg a nyaralóként hirdetett ingatlanok iránt érdeklődők száma az Ingatlan.com friss adatbázisa szerint. A Világgazdaságot Balogh László, a piacvezető hirdetési portál vezető gazdasági elemzője arról tájékoztatta, hogy

a Balatonnál és a Velencei-tónál egyaránt élénk a forgalom, az előbbiekre az utóbbi egy évben 20 százalékkal, az utóbbiak körében pedig 11 százalékkal több keresést tapasztaltak.

A nyaralók iránt megmutatkozó rendkívül élénk vevői kereslet az elmúlt három év mindegyikében júliusban tetőzött, de már a tavaszi hónapok is a korábbiaknál jóval mozgalmasabbak voltak. Már május környékén felszökik a vásárlási láz, amit a pihenéssel töltött hetek, a saját nyaraláson szerzett kellemes tapasztalatok láthatóan tovább erősítenek, éppen a főszezonban fut csúcsra az érdeklődők száma, és válik komollyá a vételi szándék.

Az Ingatlan.com országos nyaralópiaci elemzésében a Balaton-parti és a Velencei-tóhoz közeli nyaralók iránti keresletet és árakat vizsgálta. Mint megtudtuk, idén nyáron a Balaton déli partján a nyaralók átlagos négyzetméterára 363 ezer forintot, az északi parton 315 ezret tett ki.

Hírdetés

A legalacsonyabb árkategóriába a Balatonnál a 2,2–4,9 millió forintért kínált ingatlanok tartoznak, a Velencei-tónál lévő legolcsóbb nyaralóért – egy 590 négyzetméteres kerttel rendelkező hétvégi házért – 7,5 millió forintot kért a tulajdonos.

A legtöbb nyaralót legnagyobb tavunk környékén kínálják eladásra, ahol szintén csúcsot döntött júliusban a kereslet: éves összevetésben 16 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, a két évvel ezelőtti szintet pedig 34 százalékkal haladta meg az érdeklődők száma. A nyaralópiacra országosan is jellemző fokozott érdeklődés azt tükrözi, hogy sokan úgy vélik, nincs mire várni tovább. Az ingatlanárak emelkedése és a folyamatosan javuló gazdasági kilátások, valamint a rekordalacsony mértékű hitelkamatok vásárlásra ösztönzik a vevőket – vélekedik Balogh László.

A nyaraló besorolású ingatlanok nagyon eltérő adottságú, színvonalú és különböző elhelyezkedésű ingatlanokat takarnak, áruk ennek megfelelően jelentősen eltérhet a telek mérete és alakja miatt ugyanúgy, mint a tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság okán. A balatoni piac sem egységes, az északi és a déli parton a kereslet és a kínálat is ugyanúgy különbözik, mint az áremelkedés mértéke az elmúlt egy évben.

Az Ingatlan.com idén augusztusra az előző évihez mérten 5 százalékos drágulást és 315 ezer forintos átlagos négyzetméterárakat rögzített a Balaton északi partján, míg a déli parti nyaralóknál ugyanebben az időszakban 29 százalékos áremelkedés nyomán immár 363 ezer forintra nőtt átlagos négyzetméterárakat tükröz a kínálat.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »