Mindenki lustának hitte, kiderült hogy halálos beteg

Mindenki lustának hitte, kiderült hogy halálos beteg

Ritka szívbetegséggel diagnosztizálták azt a fiatal lányt, akiről az ismerősei sokáig csak azt hitték, hogy lusta. Krónikus fáradtsága azonban, egyik tünete volt betegségének, amelynek túlélésére csekély esélyt adtak az orvosok.

Charlotte Carney sokáig abban a hitben élt, hogy gyakori fáradtsága csak múló tünet, esetleg  kamaszkori lustaságnak tudható be – írja a Hirado.

Ennél azonban sokkal súlyosabb, szervi problémát fedeztek fel orvosai a lánynál.

Az ok egy meglehetősen ritka szívizom betegség, egy úgynevezett restriktív kardiomiopátia. A betegség kórképe szerint, ebben az esetben a szívizom olyan mértékben megkeményedik, hogy a kamrák nem telnek meg vérrel és ezáltal az nem tud megfelelően keringeni a testben. Ahogy az izom idővel teljesen megmerevedik, szívelégtelenség léphet fel.

Betegsége kezdeti szakaszában Carney azt hitte, hogy a stressz vagy a hormonrendszerében bekövetkezett változások miatt érzi magát fáradtnak. Csak 2015-ben, amikor Liverpoolba költözött –hogy a John Moores Egyetemen törvényszéki pszichológiát és bűnügyi igazságszolgáltatást tanuljon–, jött rá, hogy a rendszeres elszunyókálása abnormális.

Saját bevallása szerint, alig tudott egyik óráról a másikra átérni anélkül, hogy ne zihált volna.

„A szívem iszonyatosan gyorsan vert, már egy ötperces sétától kimerültem, és olyan szinten kifulladtam, hogy nem tudtam tovább menni” – mondta az akkor még egyetemista lány.

Hírdetés

Annak ellenére, hogy próbált aktív maradni a balett és a rendszeres testmozgás segítségével, még egy dombra sem tudott felsétálni anélkül, hogy légszomja és mellkasi fájdalma legyen.

Elmondása szerint háziorvosa, stresszre hivatkozva utasította el a lány tüneteit.

Édesanyja volt az, aki meggyőzte, hogy menjen el egy alaposabb szűrővizsgálatra, így Carney egy Cardiac Risk in the Young (Szívbetegség kockázata fiataloknál) nevű jótékonysági csoporthoz fordult, amely egy specialistához irányította.

„Ott sem vettek igazán komolyan, azt mondták nyugodjak meg, nem lesz semmi baj” – idézte fel az orvosi vizsgálattal kapcsolatos emlékeit a lány.

2016 októberéig Carney CT-vizsgálatokon, röntgenfelvételeken, MRI-vizsgálatokon, több mint 100 vérvizsgálaton és echokardiogramon esett át, amelyek mindegyike arra utalt, hogy  restriktív kardiomiopátiában szenved.

„Akkoriban a saját kis világomban éltem, csak a vizsgáimra koncentráltam. Próbáltam úgy tenni, mintha ez meg se történne velem” – mondta. „Először akkor tudatosult bennem, hogy baj van, amikor az egyik orvosom felhívott telefonon, és közölte, hogy vérrög van a szervezetemben és muszáj vérhigítót szednem. ”

2017 augusztusában közölték Carneyval, hogy a túléléshez új szívre lenne szüksége. A következő évben találtak is neki egy donort, és 2018 február 28.-án szívátültetésen esett át.

Hét nap után ébresztették fel mesterséges kómájából, azóta teljesen egészséges.

2018-ban visszament az egyetemre, hogy befejezze diplomáját, és törvényszéki pszichológus legyen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »