„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását!”

„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását!”

Benyújtotta a lemondásáról szóló írásbeli nyilatkozatot az Országgyűlésnek Novák Katalin, aki szombaton jelentette be, távozik a köztársasági elnöki posztról.

A parlamenti honlapon hétfőn közzétett, vasárnapi keltezésű dokumentumban az államfő a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényre hivatkozva tájékoztatja a parlamentet a lemondásáról. A jogszabály szerint az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.

Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

A törvény szerint a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg. Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, a köztársasági elnök megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg.

Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül az Országgyűlésnek meg kell választania az utódját. A jelöltséghez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja. Államfővé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki elmúlt 35 éves.

Hírdetés

Skrabski Fruzsina marasztalná Novákot (de nem csak ő, bizonyára Zelenszkij és Netanjahu is)

"Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását! Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük" – kéri Facebook-oldalán Skrabski Fruzsina.

Skrabski Fruzsina felhívása előtt megosztotta Novák Katalin lemondóbeszédét is azzal a kommentárral, hogy: "Ilyen erő és méltóság kevesekben van! Nemcsak egy csodálatos elnököt veszítettünk, hanem az összetartásunk és szeretetünk erejét is. Lehet mindent mérni, de nem a mérésekkel nyert a jobboldal, hanem az igazsággal, az összetartással, az egymás iránti bizalmunkkal…"

(MTI – Index nyomán)

Korábban írtuk: Skrabski Fruzsina még most is kiáll Novák Katalin mellett


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »