Mindenki elveszíti emberarcát

Mindenki elveszíti emberarcát

Pöffeszkedés, nagyképűség, a bennfentesség tudata – nagyjából ezek a szavak jutottak eszembe azokról a képsorokból, amelyeket a tudósítók készítettek a kötcsei „Polgári piknikről”. A piknik, amely ugye már a 19. a sorban, valójában nem más, mint hódolat Orbán Viktornak; a kiválasztottak főhajtása az Elnök előtt. És persze a külvilág megvetése, a Ti és a Mi tudatának erősítése, a mifajtánk és tifajtátok érzésének mélyítése. Azok, akik ott lehetnek a Vezér igehirdetésén minden mozdulatukkal, szavukkal – ha egyáltalán hajlandóak megszólalni – jelzik számunkra: ők többek, mások, mint mi vagyunk, ők ott lehetnek, ők beavatottak, szemben velünk, akiknek legfeljebb a Pozsonyi piknik nyitottsága és szegénysége jut.

Ott, Kötcsén szinte mindenki elveszíti emberarcát, és ehhez semmiféle valódi teljesítmény nem szükséges, csupán az a kegy, amelyet Orbán gyakorol feléjük, amikor jóváhagyja a meghívottak listáját.

(…) Sajátos világ ez, üzen a kerítésen kívül rekedteknek, Orbán-hívőknek és Orbán-ellenesnek egyaránt. Mutatja ugyanakkor egy rendszer folyamatos torzulásait, a személyiségek elkorcsosulását, hogy úgy mondjam: philiipizálódását. (Rákay Philipre utalok, aki hajdan talán ismerte a szakmáját, netán volt is benne némi alázat iránta, mára azonban egy gőgös senkivé növekedett…) Kötcse zártkörű. A való világ kívül marad a szó valódi és jelképes értelmében is. Ma már sorfal választja el az érkező miniszterelnököt a bámészkodóktól, az éles mikrofonnal próbálkozó újságírótól; a közelébe sem lehet menni, de ő sem fordítja a fejét a kíváncsiak felé.

Hírdetés

 

(…) De hogy mi a cél, azt – ez alapján – végképp nem tudhatjuk, vélhetően a hallgatóság sem tudja, talán valamilyen nemzetállam, orbáni értelmezésben és kivitelezésben. Mindenesetre számunkra ma úgy tűnik, mintha a mi miniszterelnökünk eltévedt volna ebben a körforgalomban, akiket eddig követett, azokról kiderült, hogy rossz irányt választottak, és lassacskán az látható – ha komolyan vesszük a képet -, hogy Orbán egyedül köröz ebben a körforgalomban, a baj csupán az, hogy mi vagyunk az utasai.

Németh Péter: A miniszterelnök eltévedt a körforgalomban


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »