Mindenki éghajlatváltozási szakember lett? – Hetesi Zsolt a klímaváltozásról és Greta Thunbergről

„Hölgyek és urak, a meteorológia és a fizika szak 5 éves az egyetemen, és aki elvégzi, még mindig csak érti, hogy mit alkottak eddig mások elméleti téren; még 5–10 év munka, mire maga is felelősen nyilatkozhat az ember” – figyelmeztet Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartható Tanulmányok Intézetének tudományos munkatársa a Facebookon szeptember 24-én közzétett bejegyzésében.

„Mi történt, hirtelen mindenki éghajlatváltozási szakember lett? Olvasom itt-ott a hozzászólásokat, van, aki a svéd kislányra haragszik – pedig amit mond, az döntő többségében pontosan igaz –, mások meg biztosan tudják, hogy mi és mi nem okozza az éghajlatváltozást…” – írja a szakember.

„Hölgyek és urak, a meteorológia és a fizika szak 5 éves az egyetemen, és aki elvégzi, még mindig csak érti, hogy mit alkottak eddig mások elméleti téren, még 5–10 év munka, mire maga is felelősen nyilatkozhat az ember.”

Hetesi Zsolt ezután rámutat bejegyzésében: „Felelős, értékmegőrző, konzervatív oldalon elkötelezett embernek rendszerben kell látni és gondolkodni. Valami mintha megváltozott volna az elmúlt évtizedek alatt, ezt a kétkedők sem tagadják. Azt azonban, hogy mi okozza az éghajlat megszokottól eltérő viselkedését, eleddig csak az elfogadott modell képes elég kielégítően magyarázni: nevezetesen mi vagyunk azok, akik a légkör kényes egyensúlyát felborítottuk. A kétkedők nem tudtak még ilyen egyöntetűen elfogadott, a mai fizikának is részét jelentő magyarázatot találni, hogy ha nem az emberi üvegházgázok, akkor mi is az.

Szóval nem kell haragudni a svéd kislányra. Akár áll mögötte valaki, akár nem, akár felkarolták ezt a liberális gondolkodók, akár nem, a hajó süllyed, akkor is ha tagadjuk, sőt akkor is, ha tágítjuk a léket. A »szerintem nem«, az nem ellenérv. Greta Thunberg jelensége mögött állhatnak liberális gondolkodók, de a probléma fennáll: ha nem törődünk vele, azzal csak növeljük a bajt. Nem a jelenség, hanem a rá adott válaszok kell, hogy megkülönböztessenek minket a szélsőséges eszmék terjesztőitől. S hogy ebbe mi fér bele? Jó lenne azokra a kutatókra bízni, akik értenek hozzá – vannak ilyenek, idehaza is.”

Hírdetés

* * *

Hetesi Zsolt a tavalyi Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) keretében, Utunk a jövőbe címmel megrendezett teremtésvédelmi konferencián is előadott a természethez való emberi viszonyulásról.

Forrás: Hetesi Zsolt Facebook-oldala

Fotó: Greta Tunberg Facebook-oldala, Caroline Stehens Facebook-oldala, Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »