Minden szektorban növekedtek a bérek Szlovákiában

Minden szektorban növekedtek a bérek Szlovákiában

Az infláció csökkenése ellenére továbbra is emelkednek a bérek Szlovákiában – derült ki a februári adatok elemzéséből.

A statisztikai hivatal adatai alapján a tíz megfigyelt területből kilencben nem csak a nominálbérek, ha a reálbérek is emelkedtek vagyis éves összehasonlításban a munkavállalók többet engedhetnek meg maguknak fizetésükből, mint tavaly ugyanekkor.

A közlekedési szektorban, az iparban és szállodai szegmensben a növekedés kétszámjegyű volt.  A csökkenő infláció hatását figyelembe véve a bérek reálértéken is nőttek, az információ és kommunikáció kivételével minden szektorban.

Hírdetés

A reálbérek növekedése a nagykereskedelemben és az építőiparban kevesebb mint 4 százaléktól egészen a szállításban mért több mint 9 százalékig terjedt. Kilenc százalék feletti reálbér-növekedést legutóbb 2023 januárjában regisztráltak a szálláshely-szektorban.

Az idei év első két hónapjában mind a tíz megfigyelt szektorban nőttek a nominálbérek. Kilenc iparágban nőttek a reálbérek éves összevetésben, 2,4% és 7,7% között. 

Tegyük hozzá, bizonyos szektorokban a növekedés összefügg azzal. hogy jelentős a munkaerőhiány, így a munkaadók kényszerűek többet kínálni, ha megfelelő munkatársat szeretnének találni. Arról sem szabad megfeledkezni, 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »