Minden második embernek magas a vérnyomása

Minden második embernek magas a vérnyomása

Az elmúlt két évben jelentősen javult a magas vérnyomásban szenvedő betegek ellenőrzése Szlovákiában. Ezt mutatja az az egyedülálló projekt, amelybe több mint 100 általános orvos és négyezer magas vérnyomásban szenvedő beteg kapcsolódott be. Bár a számok pozitív irányba mozdultak el, nem szabad tétlenkednünk. A nem vagy rosszul kezelt magas vérnyomás ugyanis súlyos szív- és érrendszeri betegségeket okoz, aminek nemegyszer halál a vége.

Dr. Adriana Šimková, A vérnyomás házi ellenőrzése 2021 nevű projekt koordinátora mondja: „2019-ben a betegek több mint felének magas volt a vérnyomása. Most, két év elteltével a rendelőben mért vérnyomás 140/90 Hg/mm alatt volt.” A nyugalomban ismételten 140/90 Hg/ mm feletti érték már magas vérnyomásnak tekinthető. A betegség kezelésében a legnagyobb gondot egyrészt a betegek tájékozatlansága (két ember közül egy nem is sejti, hogy magas a vérnyomása), másrészt a nem megfelelő együttműködés jelenti. Feltételezhető, hogy Szlovákiában körülbelül kétmillió magas vérnyomásos beteg van. Minden 5. páciens, akinek 2021 májusában a kezelőorvos megmérte a vérnyomását, egyáltalán nem sejtette, hogy baj van. Ez a felnőtt lakosokra számítva félmillió embert jelent.

A rossz orvos-beteg együttműködéssel kapcsolatban okként leggyakrabban a gyógyszerek számát szokták megemlíteni. Hogy mennyire „fogadnak szót” a betegek, mennyire tartják be az orvos tanácsait, nagyrészt attól függ, hány tablettát kell szedniük. Minél többet, annál kevésbé hallgatnak az orvosra. A megkérdezett betegeknek mindössze ötöde mondta, hogy pontosan annyit szed, amennyit az orvos felírt. A beteg nem megfelelő együttműködése azzal jár, hogy megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Megoldást jelenthet az egészséges életmód mellett a tabletták számának csökkentése, ami az úgynevezett fix kombinációkkal oldható meg. Több beteg is el tudja érni a kívánt vérnyomásértékeket, ha fix gyógyszer-kombinációt használ. Ez azt jelenti, hogy egy tablettában két vagy három hatóanyag van. Így kevesebb tablettát kell bevennie, javul a fegyelem és az eredmény. A hatékony kezelés része a vérnyomás 24 órás ellenőrzése is (beleértve a veszélyes kora reggeli órákat is).

Hírdetés

A szakember figyelmeztet: főleg a produktív korú emberekre kell a figyelmet fordítani. A magas vérnyomásban szenvedők 61 százalékát ugyanis a 35–64 évesek alkotják. Nekik alacsonyabb szinten kell tartaniuk a vérnyomást, 130/80 Hg/mm-nél kevesebbnek kell lennie.

A kezelés elválaszthatatlan része a vérnyomás és a pulzus rendszeres ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy naponta kétszer – reggel a gyógyszer bevétele előtt és este – kell mérni a vérnyomást, mégpedig kétszer kétperces eltéréssel. Hasznos, ha az értékeket gondosan feljegyezzük.

Ha rendszeresen méri a vérnyomását és 130-140 között mozog, ez még nem jelenti azt, hogy kezelni kell, viszont az életmódot ajánlatos megváltoztatni. Általában negyven év felett jó, ha rendszeresen mérjük a vérnyomást, de már a harmincévesek is veszélyeztetettek lehetnek. Hasznos, ha a szülőkkel és a nagyszülőkkel együtt időnként ők is megmérik a vérnyomásukat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »