Minden magyar szálláshelyet érintenek az új szabályok

Minden magyar szálláshelyet érintenek az új szabályok

A turizmus további mennyiségi és minőségi fejlődését szolgálja a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A változtatás a digitális adatszolgáltatást, a kiemelt turisztikai beruházásokat, valamint a vendégek adatainak kezelését érintik – ismertette.

Az újonnan létrejövő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a javaslat szerint a jövőben napi adatkommunikációt tartana fenn a szálláshely-szolgáltatókkal, és a statisztikák felhasználásával átfogó, naprakész adatszolgáltatást biztosítana az érintetteknek.

A módosítás egy menetrendet is meghatároz a digitális adatszolgáltatási rendszer lépcsőzetes bevezetésére. A kisebb szálláshelyek térítésmentesen használhatják majd a szoftvert – tette hozzá.

Véleménye szerint
a turizmus fejlesztését szolgálja, hogy a szálláshelyek pontos adatokkal rendelkezzenek a vendégeikről, hogy esetleges követeléseiket érvényesíthessék.

Hírdetés

Az adatkezelést külföldi állampolgárok esetén idegenrendészeti szempontok is indokolják – tette hozzá. A szálláshelyek a jövőben biztonságos tárhelyen rögzítik majd az adatokat, amelyekhez csak a törvényben rögzítettek férhetnek hozzá.

Kepli Lajos (Jobbik) az adatbázis veszélyeire hívta fel a figyelmet: szerinte szinte bárki hozzáférhet egy központi adatbázisból ahhoz, ki, hol és kivel nyaralt. „Ha idegenrendészeti hatása volna a javaslatnak, az mindenképpen támogatható volna” – fogalmazott.

Molnár Gyula (MSZP) azt puhatolta, melyik a javaslat azon eleme, amely „egy elterelő hadművelet”, és mi a valóságos akarat. Sérelmezte, hogy
az adatkezelésbe egy újabb szervezet lép be, amely akár továbbadhatja az információkat egy gazdasági társaságnak. „Az adatbázis combosodik, önök egyre több mindent fognak látni”
– fogalmazott.

Csárdi Antal (LMP) azt mondta: az előterjesztés célja a turizmus elfoglalása. Szerinte inkább a fejlesztésre váró térségek fejlődését kellene segíteni. Úgy ítélte meg: a módosítással elismerik, hogy az adóhivatal képtelen a vállalkozások adózási gyakorlatának vizsgálatára, azt állítják, ehhez személyes adatokra van szükség. A turizmus szinte állami beavatkozás nélkül is jól működik, és amikor annak jobbítására hivatkoznak, csupán át akarják venni az irányítást a szektor felett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »