"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet" – agresszíven támad a nemzetközi fajtestvéri támogatástól megerősödött Saul klán

"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia" – fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte az általa készített "holokausztdrámát" a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. "Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgoztunk" – jelentette ki. (És – főleg – zsidók vagyunk, ráadásul a holoiparos fajtából – tette volna hozzá, ha őszinte akart volna lenni… De Sauloktól ilyesmit elvárni naivitás – a szerk.)

Egy kérdésre válaszolva azt mondta a filmmel szembeni ellenséges internetes kommentekről, hogy csupán annyit jelentenek "mintha valaki felvenne egy hangversenyt, aztán összevágná belőle a köhögéseket".

Sipos Gábor, a Saul fia egyik producere elmesélte, hogy a film alkotói, akik nemrég tértek haza Los Angelesből a Golden Globe-díj átvétele után, francia pezsgőt bontottak, és együtt drukkolva várták az Oscar-jelölések bejelentését. Mint fogalmazott, a jelölést a legnagyobb megtiszteltetésként értékelik.

Hírdetés

Az MTI-nek azt mondta: a film sok fiatalnak készült, reméljük, hogy valóban nemzedékekre lesz nagy hatással."

Hozzátette: a nyáron már szerveztek fiatalok számára vetítéseket, és újabbakat is terveznek a gimnazista korú közönségnek. "Azt gondolom, hogy be fog íródni a filmtörténeti könyvekbe" – mondta Sipos Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni – az Egyesült Államokban több száz moziban -, és Magyarországon, ahol már több mint százezer nézője volt, csütörtöktől több mint húsz filmszínház ismét műsorra tűzi. A film később DVD-n is megjelenik.

(MTI nyomán)

Friss: "Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet" – agresszíven támad a nemzetközi fajtestvéri támogatástól megerősödött Saul klán


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »