Minden idők legnagyobb óvszerlopását leplezhették le

Minden idők legnagyobb óvszerlopását leplezhették le

Több mint egymillió óvszer, 908 ezer szúnyogháló, valamint mintegy 87.000 dollár (közel 30 millió forint) értékű tuberkulózis elleni gyógyszer eltűnését jelentették a Kenya Medical Supplies Authority (KEMSA) által üzemeltetett raktárból. Az ENSZ egy helyi szervezetének közlése szerint az egészségügyi eszközöket feltehetően ellopták és a feketepiacon, illetve magánvegyészeknek értékesítik tovább azokat.

A KEMSA felelős a gyógyszerek és egyéb egészségügyi felszerelések beszerzéséért országszerte több mint 6000 egészségügyi intézmény számára – írja az Origo.

Az ENSZ Globális Alap szervezete – ami a KEMSA egyik legnagyobb finanszírozója – már régóta gyanakodott az állami ügynökség berkeiben lévő káoszra és korrupcióra, amely az ellenőrzések során be is igazolódott.

A jelentés azzal vádolja a KEMSA-t, hogy nem megfelelően leltározzák és forgalmazzák a gyógyszereket és árukat.

A Nairobiban [Kenya fővárosa] lévő raktárban tett látogatásunk során a túlzsúfolt polcok megnehezítették az áruk nyomon követését. A KEMSA gyenge belső ellenőrzéssel rendelkezik a raktározás és a készletkezelés terén, ami 16 százalékos eltérést eredményezett a tételszámok között” – áll a Globális Alap jelentésben.

Hírdetés

Ráadásul a gyógyszerek egy része már lejárt, annak ellenére, hogy azok egy részéből országszerte hiány van a kormányzati kórházakban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete HIV, TBC és malária elleni küzdelemmel foglalkozó globális alapjának fő adományozói az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Japán. Ez utóbbi országok 2003 óta több mint 150 milliárd kenyai shillinget (441 milliárd forintot) folyósítottak Kenyának, hogy segítsék az olyan betegségek leküzdését, mint a tuberkulózis, a malária, a HIV/AIDS és legújabban a Covid-19. 

A Globális Alap az eset után további vizsgálatokat kért. Amennyiben még több visszaélésre derül fény, az veszélybe sodorhatja az Alap Kenyának nyújtott finanszírozását. 

Nem ez az első eset, hogy a KEMSA csalási botrányba keveredik. 2020 augusztusában komoly szabálytalanságokat tártak fel az állami szervezetnél, beleértve a beszerzési előírások figyelmen kívül hagyását, valamint az ország koronavírus elleni küzdelemre elkülönített állami és adományozói pénzeszközökkel való visszaéléseket. A vizsgálatok során kiderült, hogy a KEMSA több törvényt is megsértett a mintegy 72 millió dollár (24,2 milliárd forint) értékű pályázatok odaítélésekor.

Az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya

A járvány kezdete óta Kenya hatalmas összegeket kapott hitelek és támogatások formájában a Covid-19-járvány egészségügyi és társadalmi-gazdasági hatásainak kezelésére. Egy független nonprofit szervezet, az International Budget Partnership (IBP) szerint azonban a források elosztása során hatalmas kihívást jelent a kormány részéről az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »