Minden idők legnagyobb Iránt fenyegető terrortámadását hiúsították meg

Minden idők legnagyobb Iránt fenyegető terrortámadását hiúsították meg

Az Iránban végrehajtani tervezett eddigi legnagyobb, Teheránt és több vidéki várost célba vevő terrorista támadást hiúsította meg az iráni hírszerzés – jelentette hétfőn az állami tévé.

A televízióban egy közleményt olvastak föl, amelyet a hírszerzési minisztériumnak tulajdonítottak, az AP hírügynökség szerint azonban illetékes tisztségviselőt egyelőre nem lehetett elérni abból a célból, hogy az ügyről részletesebben tájékoztasson.

A hírszerző ügynökök lefoglaltak lőszereket és pokolgépeket, valamint őrizetbe vettek több gyanúsítottat, akiknek a kihallgatása folyamatban van – állt a közleményben.

 Az őrizetbe vetteket csak a „takfiri”, vagyis hitetlen jelzővel emlegették a közleményben, de semmilyen adatot nem árultak el róluk.

Hírdetés

 A zömmel síiták lakta Irán hatóságai az utóbbi időben főleg a szunnita szélsőségesekből álló, és Szíria, valamint Irak nagy részét az ellenőrzése alatt álló Iszlám Állam (ISIS) szervezet tagjait illették ezzel a jelzővel. Irán támogatja az ISIS ellen harcoló szíriai és iraki kormányt is.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség idézte Ali Samhanit, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárát, aki azt mondta, hogy a támadásokat az éppen tartó muzulmán böjti hónapra időzítették.

Az IRNA állami hírügynökségnek szintén a hírszerzési minisztériumra hivatkozó jelentése szerint az őrizetbe vett „terroristák” vahabita „takfirik”. A vahhábizmus az iszlám egyik ultrakonzervatív ága, amely főleg Szaúd-Arábiában nyert teret.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »