Minden fronton háború

Bedöntötte a szerb oldalon feltorlódott migránscsoport a röszkei határátkelőhelyet lezáró kaput, a magyar rendőrség könnygázzal védekezett. A TEK egységei is megérkeztek a határra. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a tömeg délután fél három körül agresszívvá vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. Mire ezeket a mondatokat leírtam, a menekültek Horgosnál is benyomták a kaput, a rendőrök bevetették a vízágyút. Nézem az élő közvetítést: életerős, jó fizikai kondícióban lévő fiatalok Allah akbar! kiáltással köveket dobálnak a magyar rendőrök felé. Most megtippelni sem tudom, mire az olvasó a kezébe veszi a csütörtöki lapot, hova eszkalálódik a helyzet.

A tegnapi nap folyamán több médium is arról tudósított, hogy a migránsok dél körül „ultimátumot” adtak a magyar hatóságoknak, hogy nyissák meg a határt. A rendőrség jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” (így fogalmazott az ORFK közleménye) megfékezéséért, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfallal helyettesítették. Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik. Nincs mit szépíteni: megostromolták a magyar határt azok, akik úgy gondolják, alapvető emberi jog papírok nélkül végigmasírozni Európán.

Hírdetés

Háború van diplomáciai fronton is: azt megszokhattuk már Victor Ponta román miniszterelnöktől, hogy válogatott sértéseket szór Magyarország vezetőinek fejére, de a legutóbbi kijelentései még a magasra emelt mércét is át tudták ugorni. A román kormányfő egy Facebook-bejegyzésben arról írt: felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat „Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott”. „Szögesdrótok, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás biztosan nem oldják meg a problémát. Csupán azt fogják megmutatni, hogy Európa szívében olyan politikai döntéshozók vannak, akik semmivel sem jobbak a szíriaiaknál, líbiaiaknál vagy más országok vezetőinél, amelyekből futnak a menekültek” – fogalmazta meg.

Az adok-kapokba beszállt a magyar külgazdasági és külügyminiszter is. Szijjártó Péter szerint hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik ezt az együttműködést. „Victor Ponta az elmúlt másfél napban olyan méltatlan kirohanásokat intéz folyamatosan Magyarország ellen, amely kirohanások kulturált európai politikushoz teljes mértékben méltatlanok” – mondta a tárcavezető az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában. A románok egyébként tegnap fogadták ugyan a magyar nagykövetet Bukarestben, de az általa átadni kívánt tiltakozó jegyzéket nem vették át.

Ebben a kiélezett helyzetben különösen nagy szükség lenne józan hangot megütő, professzionális, kitűnő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező külpolitikára, mert hiába van igazunk sok tekintetben, ha ezt nem tudjuk hitelesen elmondani. A Szijjártó Péter által vezetett magyar diplomácia döbbenetesen súlytalan, és a nemzetközi politikában lassan teljesen elszigetelődött.

Rendezni kellene a sorokat, amíg nem lesz késő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »