Minden eddiginél keményebben lépnek fel az illegális bevándorlókkal szemben

Minden eddiginél keményebben lépnek fel az illegális bevándorlókkal szemben

Minden eddiginél szigorúbb szabályokat vezet be az Egyesült Államok az illegális bevándorlókkal szemben. Törvénytelen határátlépés után ezentúl nem lehet menekültkérelmet beadni. Az illegálisan érkezők börtönre számíthatnak és ezentúl a családokat is szétválaszthatják, hogy a szülőket börtönbe lehessen küldeni.

A Közép-Amerika felől indult menetet másfél ezren tették meg, de közülük legfeljebb 70-80 ember reménykedhet amerikai menekültstátuszban. A karaván érkezése miatt az igazságügyi minisztérium 35 új bevándorlásügyi bírót küldött a határrendészethez, a határ védelmére pedig a hadsereg katonáit is kivezényelték.

„Ha be is engednek minket Amerikába, akkor se győztünk még, mert bármi lehet, akármilyen indokkal elutasíthatnak, ahogy a többséget el is szokták. De ha engem beengednek, én nagyon keményen fogok tanulni és dolgozni” – fogadkozott egy hondurasi transzvesztita.

Hírdetés

Az amerikai kormányzat szerint 10 év alatt tízszeresére nőtt a menekültkérelmek száma, ezért az igazságügyi minisztérium hétfőn bejelentette a feltételek szigorítását. Aki illegálisan próbál bejutni az országba, az ezentúl nem is adhat be kérelmet. Az új törvény lehetőséget biztosít az illegálisan érkező családok szétválasztására, hogy a felnőtteket börtönbe tudják küldeni, a gyerekeik nélkül.

„Egyértelmű üzenetet küldünk az egész világnak, hogy nem hagyjuk, hogy lerohanják az országunkat. Nem hagyjuk, hogy ilyen karavánok ostromolják a határainkat. Zéró toleranciát hirdetünk a dél felől érkező illegális migránsokkal szemben. Ha illegálisan jön át valaki a határon, az ezentúl börtönre számíthat. Aki illegálisan hoz át embereket a határon, az is börtönre számíthat” – közölte Jeff Session, igazságügyi miniszter.

Hasonlóan ellentmondásos döntés volt a Trump-kormányzattól, hogy múlt héten bejelentették a hondurasi migránsok védelmezett státuszának a befejezését. Egy 1999-es hurrikán óta hondurasi migránsokat nem utasítottak ki Amerikából. Akik eddig nem szereztek állampolgárságot, azokat másfél éven belül deportálják. Ez 57 ezer embert érint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »