Minden Balatonra látogató élvezheti a most zárult gigaprojekt eredményét

Minden Balatonra látogató élvezheti a most zárult gigaprojekt eredményét

Teljessé vált a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer, amelynek utolsó elemét, a Marótvölgyi öblözetet Somogysámson és Sávoly határában adták át.

Mivel a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere egy duzzasztott tér, ezért nagyon sok szivárgó víz van benne, ami belvizeket is okozott a térségben.

A kismaróti vízrendszer lényege, hogy ezeket a vizeket nem engedi a szántóföldekre – és így azokat mentesíti a belvízkároktól -, hanem összegyűjti és bevezeti a vízrendszerbe. Ha pedig szárazság van, ezen a rendszeren keresztül a környező csatornák vízpótlása is megoldható.

Ez a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének utolsó eleme, így teljessé vált a fejlesztés – mondta el az InfoRádióban Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Hírdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak az öblözetet érintő közös, 2,3 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjében töltések, hidak, zsilipek épültek, továbbá csatornákat kotortak ki.

A Kis-Balaton teljes vízrendszere a Balaton vízminőségének egyik fő garanciája,

ugyanis ez szűri ki a meghatározó Zala folyón érkező szennyeződéseket és a Balaton számára káros vizeket – hangsúlyozta a fontosságát Láng István.

Ezt a vízvédelmi rendszert az 1980-as években kezdték kiépíteni. Először a Hídvégi-tavat töltötték fel, utána a Fenéki-tavat és az ingói berket. Ez egy komplex rendszer, sok pénz és hosszú idő kellett a kialakításához – foglalta össze az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »