Minden a majomhimlőről! Hogyan kerüljük el, és mit tegyünk, ha kapcsolatba kerültünk fertőzött személlyel?

Jelenleg 12 igazolt majomhimlős esetünk van Szlovákiában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelenleg nagyon alacsonynak értékeli a vírus általános lakossági terjedésének kockázatát, de a nyári szezon és a hozzá kapcsolódó fesztiválok és rendezvények hozzájárulnak, hogy jobban terjedjen. Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akiknek több szexuális partnerük van. A vírus szoros fizikai érintkezés útján terjed.

A betegség lappangási ideje 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A vírus a légutakon, a nyálkahártyán, vagy bőrsérülésen keresztül jut be a szervezetbe.

Az átvitel fertőző elváltozásokkal (kiütésekkel), testnedvekkel történik, közvetlen és hosszú távú érintkezés során, de közvetetten is, például szennyezett ágynemű, ruhák, törölközők, edények által.

A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik, mint például:

-láz

-fáradtság

-izomfájdalom

Hírdetés

-hidegrázás

-nyirokcsomók duzzanata

Ha azt gyanítja, hogy majomhimlővel fertőződött meg, orvosnak kell megvizsgálnia. Konzultálhat háziorvosával, fertőzőbetegségek szakorvosával, bőr- vagy nemibeteg gondozóval.

Az orvos javaslata alapján a személy vizsgálaton esik át, ami segít a diagnózis felállításában. A mintát általában pálcikával veszik a kiütésből. A vizsgálathoz vezető úton reszpirátort kell viselni, a kiütéseket ruhával takarni”

– tájékoztat a Népegészségügyi Hivatal.

Ha megerősítették a betegséget, otthoni elkülönítésben kell maradnia, amíg le nem hull a var a kiütésekről. Karanténban kell maradni, és kerülni kell a fizikai érintkezést másokkal. Saját törölközőt, ágyneműt, evőeszközt, tányért kell használni.

„Különös figyelmet kell fordítani a vécékre és azokra a felületekre, ahol a beteg ember mozog. A szennyezett ruhát és ágyneműt 60 °C-on kell kimosni. A szőnyegek, függönyök és egyéb puha otthoni kiegészítők gőzzel tisztíthatók” – teszik hozzá a higiénikusok.

Kerülni kell a háziállatokkal való érintkezést. Ha kapcsolatba kerül velük, hívja állatorvosát tanácsokért.

A himlőoltás a majomhimlő ellen is hatásos. A nagyközönség számára azonban nem elérhető. Csak olyanoknak ajánlott adni, akiknél magas a súlyos lefolyás kockázata, és olyan egészségügyi dolgozóknak, akik védőfelszerelés nélkül kerültek kapcsolatba a fertőzött személlyel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »