Minden 12. munkaképes korban lévő szlovákiai szed rokkantnyugdíjat

Minden 12. munkaképes korban lévő szlovákiai szed rokkantnyugdíjat

Minden 12. munkaképes korban lévő szlovákiai kap rokkantsági nyugdíjat. Az esetek 97 százalékában valamilyen betegség miatt jogosultak rá. A rokkantsági nyugdíj összege évről évre csökken az átlagkeresethez képest.

Zuzana Bányi, a Swiss Life Select Slovensko marketingspecialistája szerint múlt év végéhez 224 143 rokkantnyugdíjas volt az országban, 8,1 százaléknyi munkaképes, tehát produktív életkorú, ami azt jelenti, hogy 12-ből egy vagy részlegesen, vagy teljes mértékben rokkantnyugdíjas. Összehasonlításképp Csehországban ez a szám 1 a 16-ból.

Hírdetés

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy őket nem érinti a rokkantság, mivel annak oka főleg komoly baleset. A balesetek miatti rokkantság viszont csak az esetek 3 százalékát érinti. A fennmaradó 97 százalékban betegség okozza a “leszázalékolást” – például mozgásszervi megbetegedés, tumorok vagy lelki betegségek.

A részleges rokkantsági nyugdíj összege 231 euró Szlovákiában, a teljesé pedig átlagban 419 euró. A rokkantsági nyugdíjra bizonyos számú ledolgozott év után lehet jogosult a beteg.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »