Milyen nyelven beszélnek a kutyák?

Milyen nyelven beszélnek a kutyák?

Egy faluhelyen élő nagyapa mesélte  az alábbi történetet a csak magyarul és csak szlovákul értő kutyáról.

A közeli városban élő fiam családját  szlovák felesége és  óvodás, nagycsoportos kislányuk, no meg a szobakutyájuk alkotják, merthogy  szerintük az is  családtagnak számít. Ott élnek  a lányomék is  magyar férjével és  kisiskolás lányukkal, és el ne felejtsem, nekik is van szobakutyájuk.

Hol az egyik, hol a másik család jön hozzánk  hétvégén látogatóba. Mindannyiszor hozzák magukkal kedvenc négylábú jószágukat is, mivel nincs kire hagyni a lakásban.

Egyik alkalommal, amikor éppen a fiamék vendégeskedtek nálunk, arra lettem figyelmes, hogy a szobában  a kutyus a padlóig érő ablakfüggönyt szaglássza. Megelőzve további ténykedését, erélyesen rászóltam, takarodjon onnan! Erre fel az unokám, aki, sajnos alig gagyog valamit magyarul, államnyelven hívta fel a figyelmemet, hogy a kutyus nem ért magyarul, beszéljek hozzá szlovákul. Ha nem ért magyarul,  gondoltam magamban, akkor majd „semleges” nyelven kommunikálunk. Felálltam a karosszékből, és enyhén fenéken billentettem a közelemben levő apró négylábút, aki azonnal értett a „szóból”.  Erre meg a fiam kapta fel a vizet, mondván, nincs hozzászokva a kutya az efféle bánásmódhoz.

Hírdetés

Történt, hogy egy alkalommal a lányomék és a fiamék szinte egyszerre állítottak be hozzánk, gyerekestül, kutyástul. Mivel szép meleg idő volt odakint, javasoltam az unokáknak, vigyék ki a kutyusokat az udvarra, legalább összebarátkoznak, mert korábban még nem találkoztak egymással. Ajánlatom örömmel fogadták, boldogan kivonultak az udvarra, ahol a két kutyus tisztes távolságból méregette egymást. Az unokák erősen biztatták őket az ismerkedésre.

A nagyobbik unokám magyarul szólítgatta a csak szlovákul értő kutyát, a fiam leánygyermeke pedig szlovákul a csak magyarul értő négylábút. Egy idő után megunták a kutyák összeismertetését és beszállingóztak a házba, hogy a táblagépükkel foglalják le magukat.

Nem telt bele sok idő, s a két kutya befejezve egymás kölcsönös mustrálását, aprókat vakkantgatva hancúrozni kezdett az udvar  selymes füvén. Hogy milyen nyelven ismerkedtek össze? Szerintem kutyanyelven.

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »