Milyen nagyságú adóbónuszra számíthatunk augusztusban? – Kérdések és válaszok

Milyen nagyságú adóbónuszra számíthatunk augusztusban? – Kérdések és válaszok

Júliustól több változás is életbe lépett, amely az anyagi juttatásokat illeti. Többek között magasabb lett a gyermekek után járó adóbónusz, amelyet először az alkalmazottak a júliusi fizetésükben érezhetnek meg, amelyet augusztusban fizetnek ki a cégek. Nézzünk néhány fontos kérdést és választ ebben a témában!

Hogyan változik az adóbónusz összege?

Egy 15 év alatti gyermek esetében a jelenlegi 43,60 (illetve 47,14) euróról júliustól 70 euróra emelkedett az összeg, 2023 januárjától pedig ez az összeg 100 euró lesz. A 15 évnél idősebb gyermekek esetében a gyermek után járó bónusz a jelenlegi 23,27 euróról 40 euróra, a következő év januárjától pedig ez az összeg 50 euróra emelkedik.

Miben segít az adóbónusz és hogyan lehet igényelni?

Az adóbónusz lehetőséget kínál arra, hogy csökkenjen a jövedelemadó. Az alkalmazott választhat, hogy havonta, vagy pedig évente egyszer kívánja-e igénybe venni az adóbónuszt, az egyéni vállalkozók ezt az adóbevallásukban igényelhetik. Az jogosult rá, akinek az egész éves jövedelme legalább a minimálbér hatszorosa (idén 3 876 euró).

Mindkét szülő igényelheti a bónuszt?

Egy gyermekre csak az egyik szülő igényelheti.

Hírdetés

Az összege állandó vagy változó?

Az összeg nagysága a gyermek korától függ. 15 év alatt – 70 euró (2022. 7. 1-től), 100 euró (2023. 1. 1-től) 15 év felett – 40 euró (2022. 7. 1-től), 50 euró (2023. 1.1-től)

Vannak más korlátozó tényezők?

Az adózó számára korlátozva van, az adóösszeg hány százalékára vonatkozhat a kedvezmény:

1 gyermek – 20 % 2 gyermek – 27 % 3 gyermek – 34 % 4 gyermek – 41 % 5 gyermek – 48 % 6 és több gyermek – 55 %

Miért hasznos az adóbónusz?

Ez egyszerűsítve azt jelenti, hogy kevesebb adót vonnak le a bruttó fizetésünkből, mert kevesebb lesz a havi adó (ha nem évente kéri az adóbónusz leírását), amit a fizetésükből levonnak. Az egyéni vállalkozók azonban csak jövőre, az adóbevallásuk leadása után jutnak hozzá ehhez a pénzhez. A 15 évesnél fiatalabb gyermek után járó adóbónusz 70 euró lesz júliustól (ezt az augusztusban kifizetett nettó bérükön érezhetik meg a munkavállalók), jövő januártól pedig 100 euróra emelkedik. Ugyanakkor a 15 évnél idősebb gyermekek után járó adóbónusz előbb 40, majd 50 euróra nő. Tegyük hozzá, hogy megszűnik a három kategória, helyette már csak kettő lesz, 15 éves korig és 15 éves kor felett. A 6-15 év közötti kategória tehát beolvad a legkisebbeket érintő csoportba, s éppen az ilyen korú gyermekek szüleinek az adóbónusza emelkedik a leginkább, a jelenlegi 43,60 euróról 70 euróra. A 15 évnél idősebbeknél pedig 23,57 euróról 40 euróra nő az adóbónusz összege, tehát nagyságrendileg gyerekenként havi 16-26 euró közti növekedésre számíthatnak a szülők.

Mit tanácsolnak a szakemberek, melyik szülő igényelje az adóbónuszt?

Általános tanácsok nincsenek, de amennyiben az egyik szülő egyéni vállalkozó, a másik alkalmazott, akkor jobban megéri, ha az alkalmazott igényeli, mert esetében kedvezőbb a kiszámítás. Ha mindketten alkalmazottak, akkor azt javasolják, a nagyobb jövedelemmel rendelkező igényelje az adóbónuszt. Továbbá jobban megéri, ha az alkalmazott nem az év végén vagy az adóbevallásnál igényeli vissza az összeget, hanem havonta. Ez a mostani inflációs időkben különösen igaz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »