Milyen lesz az európai utazókártya vagy „covid útlevél” ? Mutatjuk!

Milyen lesz az európai utazókártya vagy „covid útlevél” ? Mutatjuk!

A koronavírus-járvány ideje alatti Európai Unión belüli utazások biztonságát hivatottak növelni a digitális zöld utazási igazolványok, afféle a „covid útlevelek”, jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, amikor szerdán bemutatta az új járványellenes intézkedéseket.

Elképzeléseik szerint ezt az utazókártyát vagy igazolványt ingyen fogják kiállítani annak bizonyítására, hogy tulajdonosa megkapta a COVID-19 elleni védőoltást, negatív a teszteredménye,vagy pedig már kigyógyult ebből a betegségből.

Minden EU tagállamban érvényes lesz, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is. Valószínűleg a vén kontinensen kívül is használható lesz.

Elérhető lesz QR kódot tartalmazó digitális bizonylat formájában (okostelefonokban), vagy papíron is, attól függően, milyet szeretne a tulajdonosa. Magába foglalja az oltási, a tesztelési és a kigyógyulásról szóló igazolást. Ezeket a dokumentumokat mindegyik uniós tagállamban ki lehet adni és használni, hogy könnyebb legyen az emberek szabad mozgása.

Az utazókártya vagy utazási igazolvány tartalmazni fogja a tulajdonos nevét, születési dátumát, a tagállam megnevezését, ahol kiadták és egy egyedi tanúsítvány-azonosítót.

Hírdetés

Minden EU-s állampolgár és hozzátartozói, valamint a harmadik országból származó, de EU-tagállamban élő személyek utazhatnak más tagországokba is, jogosultakká válnak az utazókártya ingyenes elintézésére.

Az EB felhívta a figyelmet arra is, hogy az igazolványok bevezetése nem hoz magával fokozott határellenőrzéseket és a védőoltás nem lesz feltétele az EU határain kívüli utazásnak. Minden uniós állampolgárnak joga van a szabad mozgásra, függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem.

A digitális utazókártya viszont megkönnyíti ezt. A be nem oltott személyek korlátozásokra számíthatnak határátlépéskor, kötelező tesztelés vagy karantén várhat rájuk.

A tagállamok kibővíthetik ezen igazolványok hatályát olyan utazók számára is, akik más vakcinát kaptak, mint amelyeket az EU engedélyezett.

A digitális zöld kártyák rendszere akkor szűnik meg, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdeti a koronavírus-járvány végét. Hasonló járványok esetében azonban újból bevethetők lennének.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »