Milyen jó lehet szlovák politikusnak lenni!

Milyen jó lehet szlovák politikusnak lenni!

Gyakran eszembe jut, milyen kényelmes lehet szlovák politikusnak lenni. Önálló gondolkodásra csak alig-alig van szükség, ha az ember figyeli az idők szavát, hogy képzavarunk teljes legyen, a nyugati szelek irányát, pontosan tudja, mikor merre kell hajolnia.

A legkisebb ellenállás felé törekedni rendkívül hálás dolog, ráadásul a végén szinte mindig a történelem „jó” oldalán találjuk magunkat.

A mindenkori szlovák politikusok, ha valamiben, hát ebben nagyon profik. Nem volt az elmúlt száz évben olyan európai konfliktus, amelyből ne megerősödve keveredtek volna ki a túloldalon.

Biztos vagyok benne, hogy az aktuális uniós konfliktus, a menekültkérdés kapcsán is sikerrel veszik majd az akadályt. Azt még nem tudom miként, de megoldják. Roman Mikulec belügyminiszter már készíti is elő a terepet, máskülönben nem tudom mire vélni, hogy a Miniszterek Tanácsában (más néven Európai Unió Tanácsa, amely nem összekeverendő az Európai Tanáccsal és a nem is EU-s Európa Tanáccsal) ugyan nem szavazta meg az új migrációs ügynökség felállítását, de a szlovák és nemzetközi sajtóban már arról beszélt, attól még támogatja az ügynökség felállítását.

Ezt az egészen furcsa kétkulacsos játékot nem lehet mással magyarázni, minthogy drága, jó szlovák barátaink már megint kivárásra játszanak.

Hírdetés

Szlovákia mellett ugyanis még két ország nem támogatta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) átalakítását egy teljesen önálló, hatáskörében megerősített migrációs ügynökséggé, Magyarország és Lengyelország. A csehek és érdekes módon a belgák tartózkodtak a szavazáson. 

Egészen szürreális volt Mikulec nyilatkozata a TASR hírügynökségnek. A tárcavezető hosszan ecsetelte, mennyire üdvözli az ügynökség átalakítását, de azt már elfelejtette hozzátenni, hogy ő maga nem támogatta azt.

A minisztérium sajtóosztálya igyekezett menteni a menthetőt, későbbi közleményükben a csomagalapú megoldás hiányával indokolták a miniszter döntését. Sokáig a migráció által leginkább sújtott öt mediterrán állam sem támogatta az ügynökség átalakítását, rendszerszintű változásokat akartak, nem részmegoldásokat. Ám Spanyolország, Görögország, Olaszország, Ciprus és Málta végül idén júniusban beadta a derekát, csak kezdjen már valamit Európa a területeikre özönlő vagy már ott is rekedt migránsokkal!

Az új, vagy ha úgy tetszik, átalakított migrációs ügynökség egyik fő feladata lesz a menekültek áttelepítésének koordinálása, illetve, hogy a tagállamok menekültügyi eljárásai során biztosítsák az emberi jogok maradéktalan érvényesítését.

A migrációs hivatal hatáskörének erősítése önmagában még nem is lenne rossz dolog, csakhogy egyrészt az ügynökség olyan hatásköröket kap meg, amelyekkel a tagállami belügyekbe is belekontárkodhat, másrészt pedig, és ezzel indokoltak egyébként a szlovákok is, ahelyett, hogy egy migrációs csomag elfogadására kerülne sor, tulajdonképpen csak egy részkérdés megoldása történik. Szintén fontos kiemelni, hogy az EASO eddig leginkább támogató, tanácsadó feladatokat látott el, egyike volt a több tucat uniós gittegyletnek, de facto és de jure is szakértői központként működött. Hatásköre kibővítésével viszont már ellenőrző és „korrekciós” funkciója is lesz, jóval nagyobb jogkörrel, Brüsszel meghosszabbított kezeként működve. 

Megjelent a Magyar7 2021/50. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »