Milyen időjárás az ideális a napelemek számára?

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Mivel a magas hőmérséklet miatt egyre többen kapcsolták be a légkondicionálót, a National Grid zöld utat adott a nottinghamshire-i Ratcliffe-on-Soar erőműnek a bekapcsolására. Ezzel véget ért a 46 napos, szénnel termelt villamos energia nélküli időszak az Egyesült Királyságban, amely az eddigi leghosszabb szünet volt 2020 óta. “A kudarc jele, hogy a National Grid az egyik legszennyezőbb energiatermelési formához volt kénytelen fordulni, annak érdekében, hogy kezelni tudja a nyári hőhullámot, amelyről tudjuk, hogy az éghajlatváltozás miatt még súlyosabbá vált” – mondta Ami McCarthy, a Greenpeace UK politikai kampányfelelőse. Néhány azonban azt állították, hogy “A hőhullám miatt a napelemek túl forróvá váltak ahhoz, hogy hatékonyan működjenek”. A szakértők azonban ezt teljesen cáfolják. A Solar Energy UK szerint nyáron több napenergiát termelnek, mint bármikor máskor, – függetlenül attól, hogy milyen meleg van. Az az elképzelés, hogy a napelemek elsorvadnak a hőségben, durva és alapvető tévedésnek vélik.

A napelemek megbirkóznak a kánikulával

Igaz, hogy magasabb hőmérsékleten a panelek kevésbé hatékonyak. A fotovoltaikus (PV) cellák melegebb körülmények között a napfényt valamivel kisebb arányban alakítják át elektromos árammá. Úgy vannak megépítve, hogy -40C és +85C között működjenek. A teljesítmény csökken, amikor a hőmérséklet 25C fölé emelkedik, de csak 0,34 százalékkal minden további fok után. A Solar Energy UK szerint ez szinte elhanyagolható érték. Még a forrásponthoz közeli hőmérsékleten is csak mintegy 20 százalékkal csökkenne a teljesítmény, ha a többi környezeti tényező nem változik.

Hírdetés

Ha napos és meleg idő van, akkor jó lesz a teljesítmény

Az egyetem élő termelési adatokat mutatott be, amelyek ezt alátámasztják; a napenergia az elmúlt héten minden ebédidőben az Egyesült Királyság áramszükségletének mintegy 27 százalékát fedezte. “A napenergia tökéletesen működik a szaúd-arábiai sivatagban is – és ugyanazokat a paneleket telepítik oda, mint a birminghami háztetőkre vagy egy oxfordshire-i mezőre” – nyilatkozta Chris Hewett, a Solar Energy UK vezérigazgatója.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »