Milyen egészségügyi kockázattal jár a hóevés?

Milyen egészségügyi kockázattal jár, ha havat fogyasztunk? Ezt a témát kutatták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ökológiai mérnök szakos hallgatói Máthé István egyetemi docens vezetésével.

A mikrobiológiai kutatás eredménye világszerte ismertté vált, a magyar és a román média mellett több külföldi, jelentős napilap is közölte, mint például a Herald Tribune vagy a New York Times.

Máthé István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense az M1-nek elmondta, a kutatás előzményeként a hóevés jelensége szolgált. Gyakran láthatjuk, hogy gyermekek a játszótéren, parkban megkóstolják a havat. Apaként és mikrobiológusként felmerült Máthé Istvánban a kérdés, hogy vajon milyen egészségügyi veszélyekkel járhat a hó elfogyasztása. Ezután az egyetem néhány diákjával megterveztek egy kutatást, melynek lényege, hogy a frissen hullott, illetve néhány napos havat megvizsgálták, mennyi és milyen mikrobák élnek benne.

Egy parkban és egy forgalmas körforgalomnál gyűjtötték be a mintákat. Az eredményekről a kutatás vezetője elmondta, a frissen hullott hóban rendkívül kevés a mikrobák száma és diverzitása, ami kevés egészségügyi kockázatot jelent. A 2-4-6 napos hóban azonban egyre nő a mikrobák száma és diverzitása, ami egyben azt is jelenti, hogy nő az egészségügyi kockázat.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »