Milyen a koleszterinszinted? – Függ az évszaktól is!

Milyen a koleszterinszinted? – Függ az évszaktól is!

Egy amerikai kutatócsoport hosszú éveken és több évszakon át vizsgálta 2,8 millió személy koleszterinértékeit. A tudósok a „követéses” vizsgálatok nyomán arra a felismerésre jutottak, hogy a téli időszakban az ártó koleszterin szintje jóval magasabb a tavaszinál és a nyárinál. Az erek elmeszesedésében tevőleges szerepet játszó rossz vérzsírszint szezonális ingadozására vonatkozó vizsgálat végkövetkeztetését egy kisebb, 500 fő bevonásával végzett – ugyancsak amerikai – kutatás is megerősítette.

Érdekes azonban, hogy ez a ciklikus változás sem az összkoleszterin, sem a „védő/jó”, azaz HDL-koleszterin szintjét nem érintette, viszont a trigliceridszintet igen. Ez utóbbi vérzsír is valamivel magasabbnak bizonyult a hideg hónapokban, mint nyáron. A trigliceridről fontos tudni, hogy ez a vérzsírfajta is a vérben kering, és a koleszterin legfontosabb zsírforrása, emelkedett szintje pedig szintén szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, különösen akkor, ha a magas trigliceridértékhez alacsony védő, azaz HDL-koleszterin-érték társul.

Hírdetés

A ciklikus terápiáé a jövő?

A kutatási eredmények magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy miért emelkedik meg ugrásszerűen a szívinfarktusok és a keringési betegségekre visszavezethető halálesetek száma a téli hónapokban. Fontos lehet annak a felismerése is, hogy a férfiaknál decemberben, nőknél pedig januárban átlagosan a legmagasabb a vér HDL-koleszterin-szintje, tehát a halálozási kockázat nemenként különbözik.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »