Milliós számlát nyújthatnak be a külföldön dolgozó magyaroknak

A külföldön dolgozó magyaroknak is van adózási kötelezettségük a szülőhazájukban, hacsak egy nemzetközi törvény nem rendelkezik másként. Sokan azonban nem törődnek az előírással, hiszen nem tervezik már a hazajövetelt.

Több százezer magyar munkavállaló dolgozik külföldön, közülük sokan gondolják úgy, hogy a kinti munkával mindent maguk mögött hagytak, így nem adnak be adóbevallást, és nem fizetnek közterhet. Egy későbbi magyarországi ellenőrzés azonban százezrektől vagy akár millióktól szabadíthatja meg őket egy könnyen beszerezhető illetőségigazolás hiánya miatt is – mondta lapunknak Szeiler Nikolett adótanácsadó.

Az a magyar, aki…

Hírdetés

Az ügyvédként is praktizáló szakértőt arról kérdeztük, milyen kötelezettségei vannak annak, akinek külföldről is származik jövedelme. Megtudtuk, ehhez elsőként meg kell határozni az adóügyi illetőséget. Elsődlegesen ez dönti el, hogy a kint szerzett jövedelem után itthon vagy az adott országban kell adózni. A magyar előírások szerint belföldi adóügyi illetőségű az, aki magyar állampolgár, vagy a szabad tartózkodás jogát egy évben legalább 183 napig Magyarországon gyakorolja, valamint az is, aki letelepedett jogállású, vagy hontalanként itt él. Az is magyar illetőségű, aki nem tartozik az előzők közé, de kizárólag itt van állandó lakóhelye, illetve hazánkban és más államban is van állandó lakóhelye, de a létérdekeinek központja Magyarország. Azaz a legszorosabb személyes, családi és gazdasági kapcsolatok ide fűzik.

Két helyen is adóköteles lehet

– A külföldről származó jövedelem tehát akkor adóztatható meg, ha a magánszemély az ország belső szabályzata szerint magyar adójogi illetőségű. Az adóztatás jogát csak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmények korlátozhatják. Ezek azt határozzák meg, hogy egy adott jövedelemtípus adóztatására a magánszemély illetősége szerinti állam, vagy a jövedelem forrása szerinti ország jogosult. Előfordulhat, hogy valakinek év közben változik az adóügyi illetősége. Ha valaki például az adott év január 1-jétől augusztus 31-ig Magyarországon él és dolgozik, majd szeptember 1-jén külföldre költözik, és kizárólag ott van állandó lakóhelye, akkor arra az évre mindkét államban adóköteles. A külföldi ingatlan értékesítése az adott országban adóköteles – magyarázta a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda vezetője.

Szerinte a külföldön dolgozó magyarokat két csoportra kell osztani. Van, aki kényszerből keres munkát: őket nem érdekli az adózás, bevallást sem nyújtanak be itthon. Másik részük viszont jól képzett, akik magas fizetéssel, jó munkákat vállalnak el külföldön. Ők azok a mérnökök, számítástechnikai szakemberek, illetve orvosok, akik minden esetben foglalkoznak az adózási kérdésekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »