Milliós károk – lakásvásárlókat szednek rá csalók

Milliós károk – lakásvásárlókat szednek rá csalók

A csalók valódi közjegyzők nevében írnak e-mailt, készítenek szerződést, kezdeményeznek személyes találkozót és veszik rá a gyanútlan vevőket arra, hogy egy közjegyzői letéti számlaként megjelölt – valójában a csoport egy tagja által nyitott – bankszámlára pénzt utaljanak át – írta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara figyelmeztetése alapján a privatbankar.hu.

A csalók ígérete szerint egy bizonyos összeg (esetenként az ingatlan teljes vételára) közjegyzői letéti számlára történő átutalását követően a leendő vevőnek kizárólagos lehetősége nyílik a lakás megtekintésére és megvásárlásra. Amennyiben viszont nem nyerné el az ingatlan a vevő tetszését, a magát közjegyzőnek kiadó személy azt ígéri, visszautalja a teljes összeget.

A MOKK összeszedte a legfontosabb ismérveket, amelyek alapján a vásárlók beazonosíthatják, hogy valódi közjegyzővel van dolguk. Ilyen többek között, hogy

Hírdetés

a közjegyző személyes találkozó nélkül nem állít ki okiratot (készít szerződést).

Kétoldalú okiratok, így például egy adásvételi szerződés kiállítása esetén mindkét félnek – az eladónak és a vevőnek is, vagy ezek meghatalmazottjának – személyesen kell megjelennie, és igazolnia kell a személyazonosságát.
Közjegyző e-mail útján sosem küld fizetési kötelezettséget tartalmazó végzést anélkül, hogy előzetesen más módon ne küldte volna meg azt
(például postai úton hivatalos iratként vagy elektronikusan a közjegyző hivatali kapujáról).

Amennyiben a közjegyző, a közjegyzőhelyettes hivatalos ügyben nem a közjegyzői irodában – hanem külső helyszínen – jár el, bármely fél kérésére tudnia kell fényképes kamarai igazolvánnyal igazolnia magát. (A teljes lista itt olvasható.)

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint a legbiztonságosabb minden esetben az, ha az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó szerződés megkötése a közjegyzői irodában történik. A MOKK továbbá felhívja az ingatlanvásárlók figyelmét, hogy az ingatlan megtekintése és a szerződés megkötése előtt előleget, foglalót vagy vételárat semmilyen esetre se utaljanak át, vagy fizessenek ki, ilyen ügyletben valódi közjegyzők sosem vesznek részt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »