Milliomosok lettek a baba-kötvényesek

Bár a legtöbben még csak gyűjtögetik a pénzt a Start-számlájukon, néhány 18. évét betöltött fiatalnak már fizetett a Magyar Államkincstár.

2016 óta 298 kifizetés történt összesen 301,5 millió forint értékben, vagyis egy-egy fiatal átlagosan több mint egymillió forinttal vághatott neki az életnek.

Hírdetés

Start-számlát 2006 óta lehet nyitni, eredetileg csak a 2006. január 1. után született gyerekek számára volt meg ez a lehetőség. A helyzet pontosan hat éve változott meg, 2012 októberétől már az idősebb, de még 18 évesnél fiatalabb gyerekek számára is megadták ezt a jogot.

Ők nem kapják meg az államtól a 42,5 ezer forintos életkezdési támogatást, de a hozzátartozóik vásárolhatnak az értékpapírszámlájukra az infláció fölött 3 százalékos bónuszt fizető Babakötvényből. A számukra megvásárolható, 2032-ben lejáró sorozatnak 3,4 százalékos a kamata, de decemberben 5,4 százalékra emelkedik, és a befizetéseikre nekik is jár az évi 10 százalékos, maximum hatezer forintos állami támogatás.

A számlát akár egy 17 éves számára is meg lehet nyitni, de a 15 évesnél idősebb, 18. évüket még be nem töltött kamaszok csak akkor juthatnak hozzá a megtakarításukhoz, ha legalább három éven át takarékoskodtak. Emellett a felhasználásra is vonatkoznak szabályok, a pénzt a tanulmányokra, a lakhatásra, a pályakezdés vagy a gyerekvállalás megteremtésének feltételeire kell fordítani. Tavaly 606 számlát nyitottak, az idén már szeptemberben 820-nál járt a számláló.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »