Milliókba kerül az államnak a déli vonalon közlekedő vonatok késése

Milliókba kerül az államnak a déli vonalon közlekedő vonatok késése

POZSONY. A RegioJet Pozsony-Komárom vonalán közlekedõ utasok el vannak keseredve. Naponta utaznak a fõvárosba, és a vonatok mindig zsúfoltak. Megtörtént az is, hogy egy járat kimaradt. Az állam milliókkal támogatja a magán közlekedési vállalatot, s a problémák miatt büntetést is kiróhat a vállalatra.

Az elégedetlen utasok szinte naponta bombázzák panaszaikkal a RegioJet weboldalát. A RegioJet és az állam között 2016-ban megkötött szerzõdés kiegészítései alapján az állam 8,42 millió euró támogatást fizetett ki a vállalatnak. Az állam a közlekedést vonatkilométer (vlkm.) formában rendeli meg. A 2015 decemberi árjegyzék alapján a RegioJet esetében egy vonatkilométer 5,82 euróba kerül. 2016-ban a közlekedési tárca 1,197 millió vonatkilométert rendelt a RegioJettõl. A közlekedési vállalat támogatása nem függ a forgalomból származó bevételtõl, tehát, hogy mennyire telnek meg a vonatok – jelentette ki Marek Modranský, a Tömegközlekedési Intézet (IVD) igazgatója.

A Pozsony-Komárom közötti ingázók állítják, hogy az egyébként 20 perces út sokszor egy órát vesz igénybe. Az egyik ok, hogy az adott útszakaszon óriási a járatok iránti érdeklõdés, így a vonatok túltelítettek. A vonatok késése naponta több tíz percben mérhetõ.

A Pozsony-Komárom vonalon a sárga vonatok megrendelõje a közlekedési minisztérium

„Tény, hogy a Pozsony-Komárom vonalon a vasút rekonstrukciója és a biztonsági berendezések javítása miatt hetente van vágányzár, de a munkálatok elkerülhetetlenek. A Szlovák Államvasutak (ŽSR) részérõl tervezett munkálatokról van szó, melyrõl weboldalán elõre tájékoztatja az utasokat” – magyarázta a lehetséges késések okait Aleš Ondrùj, a RegioJet szóvivõje. Beismerte azt is, hogy néha egy-egy vonat meghibásodik, mint például az elmúlt héten, s így az utasok – 30 perc késéssel – a következõ vonattal folytathatták útjukat, mivel ez tûnt a leggyorsabb megoldásnak – hangsúlyozta Ondrùj.

Hírdetés

A Pozsony-Komárom vasútvonal közérdek, a vasútvonalon közlekedõ sárga vonatok megrendelõje a közlekedési minisztérium, tehát aki a szolgáltatást megrendeli, az szankcionálhat is. „Az idén a közlekedési tárca az említett szerzõdés alapján több ellenõrzést is végzett a RegioJetnél. „A zárójelentés egyelõre nem készült el, így bõvebb információval nem szolgálhatunk” – tájékoztattak a tárca munkatársai.

A szerzõdésben foglaltak be nem tartásért szankcionálunk – állítja a minisztérium. A vonatok késése, mint olyan, nem büntethetõ, viszont ha a szerelvények meghibásodása egy bizonyos létszám fölé emelkedik, büntethetõ.

Pozsony város megállapodot a magánkézben levõ RegioJet közlekedési vállalattal, hogy belépnek a pozsonyi integrált közlekedési rendszerbe. A RegioJet vonata az integrált közlekedési rendszer keretében a Pozsony–Fõpályaudvar (Bratislava-Hlavná stanica), Pozsony-Újváros (Bratislava-Nové Mesto), Pozsony-Vereknye (Bratislava-Vrakuòa), Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice), Csölle (Rovinka), Misérd (Nové Košariská), Annamajor (Miloslavov), Úszor (Kvetoslavov) állomások között szállítanák az utasokat.

A magán közlekedési vállalat azonban már kötött egy szerzõdést az állammal a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom közötti vonatközlekedésrõl, mely arra kötelezi, hogy a városi tömegközlekedési vállalatokkal együtt maximális erõfeszítés mellett biztosítsa az integrált közlekedési rendszer mûködését.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »