Milliókat fizettettek be a nagykőrösi családokkal, ráadásul feleslegesen

A fideszes önkormányzat előre menekül, miután felháborodtak a lakosok, hogy lenyúlták a feleslegesen befizetett pénzüket.

Családonként mintegy 150 ezer forintot kellett befizetniük a nagykőrösieknek, miután 15 százalékos önrészt kellett állniuk a helyi csatornahálózat fejlesztésében. Később azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) többlettámogatást nyújtott, így a befizetett összegek többletet eredményeztek: a családoknak 15 helyett csak 5 százalékot kellett állniuk, a maradék 10 százalék pedig azoknak akik már befizették, visszajárt volna.

Nagykőrösön azonban nem, hogy nem kapták vissza a családok a 100 ezer forint körüli összegeket, még azoktól is behajtják a 150 ezer forintot, akik korábban nem fizettek.

A fideszes önkormányzat információink szerint a lakosoktól beszedett többletforrásból önkényesen látványberuházásokba kezdett. A helyiek tiltakoznak, és visszakövetelik a pénzt, amit feleslegesen fizettettek be velük.

Hírdetés

Az ügyet színesíti, hogy Nagykőrösön éppen arról terveznek helyi népszavazást tartani, hogy a település átkerüljön-e Bács-Kiskun megyéhez. A városvezetés ezt a kezdeményezést azzal a kérdéssel toldotta meg, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városban a szennyvízelvezetéshez kapcsolódó önrész-csökkentési támogatás az érdekelteket illesse meg?

Elsőre ellentmondásosnak tűnik, hogy ezt a kérdést miért pont a fizetni eddig nem akaró városvezetés kezdeményezte, hiszen nyilván mindenki igennel fog szavazni, ehelyett viszont egyszerűbb lett volna, ha maguktól visszaadják a túlfizetett összegeket.

A népszavazás fő témakörét egyébként támogató helyi Jobbik ezt a kérdést megtámadta, ugyanis álláspontjuk szerint az nem lehet kérdés, hogy a pénz visszajár-e, így nem tudják támogatni a városvezetés előremenekülését. A beadványt végül a Budapest Környéki Törvényszék is elfogadta; indoklásuk szerint az előterjesztő jogosan veti fel, hogy a kérdés nem egyértelmű és közérthető a szavazók számára.

A nemzeti párt szerint a csatornaberuházási önrészpénzeket a kellő mértékig mindenkinek vissza kell fizetni, a korábban nemfizetőkkel szembeni behajtásokat pedig azonnal meg kell szüntetni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »