Milliók a településeknek – de ez mire elég?

A szlovák kormány milliókat ítélt meg a szlovákiai falvaknak és városoknak, de a polgármesterek felhívták a figyelmet, hogy a nagyvonalúságban komoly igazságtalanságok rejlenek, a látszat ez esetben is csal.

A Nagykürtösi járás több településének polgármestere reagált a kormány 50 milliós csomagjára.

Ugyanis azon kívül, hogy az intézkedés számos igazságtalanságot tartalmaz, azt is megjegyezték, hogy a pénz későn érkezik.

Ipolynagyfalu polgármestere Kereta László azt hangsúlyozta, hogy ugyan hálás minden euróért, de a pénz csak a fizikai személyektől származó adókiesést pótolja, azaz a fizikai személyek adóköltségeinek kiegyenlítésére elég. Az 50 milliós összeg persze nagyon jól hangzik.

„Ráadásul az olyan kis község számára, mint a miénk, ahol 500 a lakosok száma, ez az összeg 3500-4000 euró lesz. A mi esetünkben ez csak a havi bérek 30 százalékát fedezi” – közölte Ipolynagyfalu polgármestere.

Hírdetés

Az állami támogatást üdvözli Zsély első embere, Mária Rechová is. „A mi településünk, mint a legtöbb község szintén az anyagiak hiányával küzd, ezért örülnénk minden támogatásnak” – hangsúlyozta.

Magasmajtény polgármester asszonya, Mária Augustínová szintén megerősítette, hogy minden euró hasznos számukra,

de a községeknek jóval korábban kellett volna megkapni azt.

„A települések ezt a pénzt, ha előbb érkezik, jobban tudták volna hasznosítani, például a beruházások, építkezések fedezésére, amelyek tavasszal és nyáron zajlottak” – emlékeztetett a polgármester. Azt azonban, hogy a települések kölcsönéből 20 millió eurót az állam elenged, nem tartja igazságosnak. Több község ugyanis éppen azért nem folyamodott hitelért, mert úgy tudták, hogy annak teljes összegét vissza kell téríteniük.

Robert Fico miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány 50 millió eurós támogatást nyújt a községeknek és városoknak. Egyben azt is kiemelte, hogy az önkormányzatoknak elengednek 20 millió eurós összeget a felvett kölcsöneikből. Továbbá azt is nyomatékosította, hogy a kormánykoalíció kész jövére is segítséget nyújtani az önkormányzatoknak.

(BM/Teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »