Milliárdos üzlet. Liechtensteini cégek ázsiaiakat hoznak Magyarországra

A letelepedési kötvény röviden arról szól, hogy az EU-n kívüli, harmadik országból érkező nagybefektetők, ha legalább 300 ezer euró (93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében 6 hónap alatt letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt csak az Országgyűlés gazdasági bizottság által kijelölt cégek forgalmazhatják, amelyek többnyire offshore cégek körében népszerű helyszíneken jegyeztek be. A kötvénypiacon magasnak számító 23–28 százalékos haszonkulccsal ezek a cégek, a Magyar Nemzet számításai szerint 74 és 95 milliárd közötti extraprofitra tehettek szert.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tegnapi ülésén elfogadta azokat a határozatokat, amelyek alapján a liechtensteini VolDan Investments Limited, valamint az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. újabb országok esetében kapott engedélyt letelepedési magyar államkötvények forgalmazására, miután a testület két cégnek tavaly decemberben – az MNO szerint jogszabályellenesen – kihúzta az engedélyét.

Két közvetítőcégnek – a Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte. Ltd.-nek és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd.-nek – vonta vissza a forgalmazási engedélyét, mert nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt. A forgalmazási engedélyeket úgy vonták vissza, hogy

Hírdetés

egyik cég esetében sem járt még le a limit teljesítésére három évben megszabott határidő:

Bánki Erik ráaádásul a lap arra kérdésre hogyan fordulhatott elő, hogy két liechtensteini cég kérelme négy nappal hamarabb érkezett be a bizottsághoz, mint ahogy kiadta volna a nagyhercegség cégbírósága, azt felelte:

„akkor még nem én voltam a bizottsági elnök.” 

A gazdasági bizottság ugyanis annak idején (2013. május 23-án) ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna (május 27-én). 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »