Milliárdos ajándék Habony barátjának

Milliárdos ajándék Habony barátjának

Habony Árpád barátja, a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosa lehet a holnapi fővárosi közgyűlés nagy nyertese: a napirenden szerepel ugyanis a „Javaslat a Budapest főváros településszerkezeti terve (TSZT 2015) és Budapest főváros rendezési szabályzata (FRSZ) eseti módosítására a Budapest XIV. kerület, Hungária körút – Kerepesi út – Ifjúság útja – Stefánia út által határolt területre vonatkozóan” nevezett pont, amely így kellőképpen unalmasnak és követhetetlennek látszik, de az alábbiakban kiderül, miről van szó.

Arról, hogy a miniszterelnöki főtanácsadóval közös bulifotókon szereplő Michael Gagel cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. plazával kombinált új irodaházat tervez a Stadionok metróállomás forgalmas csomópontjára. Ennek semmi akadálya, ugyanis a főváros jóváhagyta a BKV üzleti tervét, amelyben szerepelt az ingatlaneladás, ahogy az ár is: bő egymilliárd forint. Gagelék be is jegyeztették az ingatlan tulajdoni lapjára a vételi jogot. (Nem mellesleg: pályáztatás nélkül jutottak az ingatlan vételi jogához.)

A holnap tárgyalt módosítás egyrészt egy két méter keskeny, összesen majd’ ötszáz négyzetméteres teleksávot tervez hozzácsapni az eddigi területhez, az indoklás szerint azért, hogy a Kerepesi út déli oldalán már látható méretes irodaházakhoz hasonló épülhessen a Hungária körút 46. alatt is. A módosításra azért is szükség van, hogy Zugló kerületi szabályozása érvénybe léphessen majd: az előkészítés alatt álló, még meg nem szavazott kerületi terv szerint az eddigi, 18 méteres magasság helyett ugyanis a jövőben 30 méteres épületet lehetne építeni.

Ezzel önmagában még nem is lenne gond, ám a jelek szerint a főváros az eddigi szabályozások alapján készült értékbecslések alapján bólintott rá a terület eladására és az egymilliárdos árra, mégis csak most, utólag tervezi módosítani a területre vonatkozó szabályokat – a vevőnek kedvező módon. Nem nehéz belátni: ha a magánosítás előtt növelik a beépíthetőséget és a telekméretet, sokkal több pénzt lehetett volna kérni a területért – írja Stumpf András a Válasz.hu-n.

Hírdetés

Az ügyben a következő kérdéseket tette fel a Fővárosnak:

1. Az ingatlant a BKV-tól megvásárló Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. kifizette-e már a bő egymilliárdos vételárat?

2. Ha még nem fizetett, változik-e a vételár most, hogy a TSZT- és FRSZ-módosítás után jóval értékesebbé válik az ingatlan?

3. Miért az adásvétel és az ármeghatározás (az ár a BKV főváros által jóváhagyott üzleti tervében is szerepel) után értékeli fel a főváros az ingatlant, miért nem a magánosítás előtt tett így?

Válasz helyett a Fővárosi Önkormányzattól kedves meghívást kapott a holnapi közgyűlésre, egyúttal szíves megértésüket kérték, amiért „további információt jelenleg nem tudnak adni”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »