Milliárdokat von el az egyetemektől a kormány

Milliárdokat von el az egyetemektől a kormány

Levélben értesítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a nagyobb egyetemeket, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva megnyirbálja a költségvetésüket. 

Miközben a héten a kormány lesöpörte a közbeszerzésekből meggazdagodó oligarchák megadóztatásáról szóló javaslatot, addig további forrásokat vonnak el az amúgy is ezer sebből vérző felsőoktatásból. A megszorítások miatt például az ELTE-n, különleges intézkedéseket léptettek életbe. 

Az ELTE kancellárja, Scheuer Gyula által április 20-án kiadott utasításának értelmében az egyetemen:

  • új közalkalmazotti jogviszony nem létesíthető
  • határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt – belső erőforrás hiánya esetén – legfeljebb két hónap időtartamra lehet meghosszabbítani
  • Hírdetés

  • határozott idejű jogviszony nem alakítható át határozatlan idejű jogviszonnyá
  • megbízási szerződés, hallgatói munkaszerződés, iskolaszövetkezeti vagy nyugdíjas szövetkezeti vállalkozási szerződés nem köthető
  • a kancellár arról is rendelkezett, hogy a hazai pályázati források felhasználásakor „kiemelt hangsúlyt és figyelmet kap, hogy a pályázatban használt infrastruktúra, emberi erőforrás, dologi és rezsi jellegű költség adó- és járulékterheivel együtt elszámolható legyen a pályázati támogatás összegében.” Ennek érdekében a dékánok jóváhagyási jogkört kapnak a pályázati témavezetők szakmai igényeinek teljesítése felett.
  • Az intézkedések egyértelmű oka az, hogy az ITM a Magyar Narancs megerősített információi szerint 860 millió forintot vont el az egyetemtől.

    Hasonló megszorítás történt a Pécsi Tudományegyetemnél is, ahonnan a Szabad Pécs értesülései szerint 3,6 milliárd forintot vettek el a járványhelyzetre hivatkozva. 


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »