Milanovic: Magyarország háromszor közelebb van, mint Szlovénia

Milanovic: Magyarország háromszor közelebb van, mint Szlovénia

A szerb útra lépett Horvátország: a zágrábi vezetés ugyanúgy buszokkal hordja a magyar határra a migránsokat, mint tette azt korábban a szerb kormány. A horvát miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a magyar határ sokkal közelebb van, mint a szlovén. Zoran Milanovic elismerte, hogy Horvátország nem bírja a rohamot – másfél-két nap alatt több mint 14 ezer menekült érkezett Szerbiából.

Péntek déli sajtótájékoztatóján a horvát miniszterelnök elismerte, a magyar határra szállítják a migránsokat.

– Nem fogjuk megakadályozni őket sem abban, hogy belépjenek Horvátországba, sem abban, hogy továbbmenjenek.
– Akkor Szlovénia felé irányítják őket annak ellenére, hogy ők nem fogadják be őket?
– Hallotta, hogy mit mondanak ők, hallotta, hogy mit mondunk mi. Szlovénia sem a végső cél a menekültek számára. Mindenki a szolidaritásról szónokol..
– Akkor Szlovénia felé irányítják őket?
– Azt hiszem, hogy Magyarország háromszor közelebb van – mondta Zoran Milanovic.

Hírdetés

A horvát kormányfő azt hangoztatta, a migránsok tranzitútvonalnak használják Horvátországot, elszállásolásuk és ellenőrzésük pedig meghaladja Horvátország képességeit. A politikus ezúttal sem hagyta ki Magyarország bírálatát, amelyből Szerbia is kapott. „Szomszédaink nagyon gyorsan egyesültek a szolidaritás terén és most Horvátországra mutogatnak. Mit akarnak, mit csináljunk? Hogy lezárjuk a határainkat, és úgy viselkedjünk, mint Magyarország? Hogy szögesdrótot húzzunk fel? Ez nem megoldás. Az emberek továbbra is érkezni fognak, és Szerbián keresztül Európába irányítják őket, és most Horvátország a legrövidebb út” – tette hozzá Milanovic.

A politikus az Európai Unióval is elégedetlen, amelynek szerinte már korábban meg kellett volna oldania a helyzetet a görög–török határon. Milanovic rámutatott: Görögország egyáltalán nem ellenőrzi a schengeni határokat, és úgy tűnik, ez ellen Brüsszel sem tesz semmit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »